Så sparar Skellefteborna pengar

vitvaruut

Dags att byta värmesystem eller uppdatera det befintliga? I så fall är värmepumpar ett bra och prisvärt alternativ. Investeringskostnaden för en luftvattenvärmepump är exempelvis ­ungefär 40 procent billigare än en bergvärmepump.
Här ger Robert Olofsson, delägare på Vitvarufixarn, sina bästa tips på vad man ska tänka på vid köp och installation.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

Vintern är över och för vissa blev det kanske lite väl kallt i bostaden. Funderar du på att uppdatera din värmekälla rekommenderar experterna på Vitvarufixarn att satsa på värmepump och anledningarna till det är många. Men innan vi går in på det är det viktigt att förtydliga en sak som är viktig att tänka på – och det är om du ska ha din värmepump som grundvärmekälla eller om du ska ha den som tilläggsvärme?

För en vanlig missuppfattning många har är att luftvärmepumpen är en grundvärmekälla, likt exempelvis jord- eller bergvärme, men det är det inte. Ska du ha en grundvärmekälla behöver du en luftvattenvärmepump.

– Det blir mer och mer populärt. Investeringskostnaden i inköp är mycket billigare än exempelvis bergvärme, säger Robert Olofsson, grundare och delägare på Vitvarufixarn.

– Säg att det är ungefär 40 procent billigare än bergvärme. En annan fördel är utedelen, som du installerar i stället för bergvärmehål. Den delen går att byta ut till en relativ billig kostnad om den går sönder. Tappar du flödet i bergvärme­hålet eller om du får problem med hålet måste du borra nytt. Men bergvärmen är också bra, men luftvatten har blivit effektivare de senaste åren även här uppe där det är kallare väder, säger Robert Olofsson.

Mitsubishi, som Vitvarufixarn jobbar med när det kommer till värmepumpar, har en lösning som kallas hyperheating, som gör att pumparna levererar på kyldrift ner till minus 35 grader. En annan fördel med luftvärmepumpar är att de även kan fungera som en kylanläggning under varma sommardagar.

– För klimatets skull kan det vara bra att köra kyla och få bättre rörelse i luften. Med det skapar du ett övertryck som gör att du får bättre snurr på luften, vilket skapar en bättre miljö i huset. Vissa modeller har luftrening också, säger Robert Olofsson på Vitvarufixarn, där de anställda på företaget har en utbildning i hur man hanterar kylarsystem, för annars får man inte installera värmepumpar.

86436635 YQJVc

När man väl har bestämt sig för att investera i en värmepump, hur ska man då veta vilken modell man ska satsa på? Robert Olofsson ger några grundläggande tips:

– Man ska försöka att se till helheten och fundera på vad man vill ha ut av det här, och inte bara gå på priset. Att man hittar en bra lösning med rätt funktioner och placering för just den bostaden det gäller. Många kollar mest bara på priset, men oavsett är värmepumpar ofta en prisvärd investering. Då kan det ibland vara värt att lägga några tusenlappar extra och inte bara ta den billigaste, säger han.

En annan sak som rekommenderas är att låta någon som jobbar med värmepumpar se hur just din bostad ser ut.

– Det finns olika alternativ beroende på hur många kvadrat den ska täcka, och där är det viktigt att välja rätt så att värmepumpen fyller sin funktion. Planlösningen spelar även in, hur många kvadrat pumpen kan jobba med. Har du ett hus på 200 kvadrat, men planlösningen gör att pumpen kanske bara kommer åt 100 kvadrat måste man ta det i beaktning. Placeringen är kanske det viktigaste, säger Robert Olofsson och fortsätter:

– Många vill gömma pumparna för att de tycker att pumparna är fula, men de måste sättas där de gör bäst jobb. Man blir jätteglad när man får elräkningen i stället, säger Robert Olofsson och skrattar.

För att underlätta för kunderna gör Vitvarufixarn därför hembesök, och åker de långt tar de med sig värmepumpar för att inte behöva komma tillbaka ytterligare en gång.

– Då diskuterar vi olika alternativ på plats. Oftast kommer man överens om en placering och då monterar vi direkt. Ibland säger vi nej, för att vi inte tror att det kommer att fungera och då blir det ingen affär. Trots allt är det vår skyldighet att det blir bra, säger Robert Olofsson.

Vitvarufixarn är dock experter på mycket mer än bara värmepumpar. Som namnet avslöjar håller de även på med vitvaror och de har i över tio år reparerat vitvaror år Skelleftebor – och nu är det 50 procents RUT-avdrag på vitvarureperationer. Dessutom tillhandahåller de tvättstugeutrustning från Electrolux till fastighetsägare och kommunala bolag, och även där har värmepumpstekniken kommit in i de moderna torktumlarna.

– Man sparar jättemycket energi på det. Kylsidan har kommit in på tvätt och tork framförallt, vilket gör att det blir mycket energibesparingar, säger Robert Olofsson.

Föregående artikelUppgifter: Veteranen lämnar Skellefteå AIK
Nästa artikelLekia öppnar i Citykompaniet