Valpboom i Skellefteå

hundarutan

Hemarbete och isolering ledde till att många skaffade hund ­under 2020. Ökningen av antalet nyregistrerade hundar var nästan elva procent, den största ­ökningen under hela 2000-talet. I Skellefteå sticker siffrorna ut än mer – här har fler än tolv procent av kommunens invånare hund.
– Vi har sett en tydlig ökning, bekräftar Anna ­Burström, vice ordförande i Skellefteå Brukshundklubb.

Har du eller någon du känner skaffat hund nyligen? Då är ni inte ensamma. Även om det är en bit upp till rekordåret 1971, då ökningen var hela 18 procent , så är det en verklig valpboom vi fått uppleva under 2020.
– Och det märks inte minst lokalt, säger Anna Burström, vice ordförande i Skellefteå Brukshundklubb och fortsätter:
– Vi har över ganska lång tid nu haft en ökad efterfrågan på våra kurser. Så pass att det ­varit svårt att möta upp eftersom alla här jobbar ideelt.

Flera förklaringar

Ökningen under förra året tros bero på att många som redan tidigare velat skaffa hund sett en möjlighet att ta hand om en valp när arbetet flyttat hem. Rekommendationerna om att minska våra sociala kontakter och hålla distans till andra människor nämns också som en förklaring.

Sett till specifika kommuner är Skellefteå inget undantag. Snarare tvärtom. Enligt jordbruksverkets årliga statistik fanns det ifjol 9103 registrerade hundar i stan. Slår du ut det på antalet invånare betyder det att lite fler än var tionde Skelleftebo äger en hund.
– Det förvånar mig inte, säger Anna när hon blir varse siffrorna.
– Vi har många jäg­are här samt många friluftsmänniskor, det tror jag är en stor anledning till att det ser ut som det gör här.

Labrador populärast

Sneglar du på faktarutan här nedan ser du att labrador retriever fortfarande är den överlägset mest populär hundrasen med 3 201 nyregistreringar. Tysk schäferhund återtog andraplatsen på listan från golden retriever, som nu ligger på tredje plats.

hundariartikel

Hur ska man då tänka när man skaffar hund och hur vet man vilken ras som passar bäst? Enligt Anna är det viktigt att man först rannsakar sig själv.
– Alla valpar är söta, men basera inte ditt ­beslut efter utseende. Börja istället med att prata med uppfödare och läs på vad hunden är skapad för att göra. Vill den valla, springa, vakta eller jobba? Och har jag som ägare ­möjlighet att möta de behoven?
– Och glöm inte bort att ingenting kommer gratis. Bara för att du träffat en hund som var jättefin behöver inte alla hundar inom samma ras vara likadana. Man måste vara ­införstådd med att man måste jobba med alla hundar, och att det hjälper att gå kurser och läsa på. Gör du det har du en trogen kompis som följer dig alla dagar, i alla väder, de kommande 10-15 åren.

De tio mest populära raserna

1) Labrador retriever
2) Tysk schäferhund
3) Golden retriever
4) Jämthund
5) Cocker spaniel
6) Shetland sheepdog
7) Border collie
8) Staffordshire bullterrier
9) Dansk-svensk gårdshund
10) Flatcoated retriever

Föregående artikelRedo att möta skoterefterfrågan
Nästa artikelNathalie flyttade 75 mil för jobb på Northvolt