Vill behålla äldre charmen

Native bild Skellefteamedia 4

Äldre hus har karaktär, ofta med funktioner och handgjorda detaljer som man inte hittar i många nyare byggnader. Lisa Jonnervik och Jessica Sjöström köpte i april ett hus från 1925 på 108 kvm i Stämningsgården.

Allt sedan paret tagit över husnycklarna har flitens lampa lyst starkt från det lilla röda huset på Lundgärdsvägen. Massor av rivningsarbete och planering har upptagit Lisa och Jessicas vakna tid.
– Vi brukar skämta och säga att soptippen har blivit vårt andra hem, det blir några släpvagnslass i veckan, säger Lisa.

Även om en del saker måste slängas är Lisa och Jessica ändå helt överens om att bevara så mycket som möjligt.
– Vi vill behålla den äldre charmen och de tidstypiska detaljerna. Behålla kakelugnen i vardagsrummet och även den vackra braskaminen på övervåningen. Inte byta fönster utan renovera de befintliga. Lyfta fram det tidstypiska utan att rucka på stilen och inte renovera sönder den äldre charmen med alltför moderna materialval, säger Jessica.

Vad var det som gjorde att ni bestämde er för detta hus?
– Vi hade tittat på många hus, både relativt nya och gamla hus. Vi insåg att fastän husen inte hade så många år på nacken, ville vi ändå göra större förändringar i dessa. Därför inriktade vi oss på äldre hus. Husets läge och storlek var också viktig för oss. Det här huset blev perfekt, på landet men ändå närheten till stan, säger Jessica.
– Jag hade dessutom en önskan om att vi skulle bosätta oss på en plats där jag aldrig bott förut, skrattar Lisa.

Problem kan alltid uppstå vid en renovering, därför att byggmaterial och tillvägagångsätt
var annorlunda när huset byggdes.

Har det uppkommit något som ni inte var medvetna om innan?
– Toaletten från 1978 är en utbyggnad på huset. Det är ett rum som vi inte hade tänkt påbörja ännu. När vi köpte huset var det delvis omgjort och handikappanpassat. Men med nya vatten- och avloppsledningar blev vi tvungna att ta bort den gamla grunden och kommer gjuta nytt golv med golvvärme, säger Lisa.
En viktig sak att tänka på när man bestämmer sig för att renovera ett äldre hus är att försöka behålla den äldre charmen och de tidstypiska detaljerna från husets byggår, vilket Lisa och Jessica tänkt på.
– Det första vi gjorde var att riva ut plastmattorna på övervåningen från 40-talet. Under fanns ett originalträgolv och väntade. Det har vi slipat upp och försökt att bevara.
Det är alltid lika spännande när man börjar ”riva” i ett hus, för man vet inte riktigt vad man hittar. Många av tapeterna som huset burit upp är otroligt vackra och synd att man inte kan bevara. Men vi samlar ihop några bitar från varje rum och hoppas på att kunna göra något kul med det i framtiden, säger Lisa.

Native bild Skellefteamedia 3
Tomten är på 1140 kvm, vad har ni för planer där?
– Från köket kommer vi sätta in en balkongdörr till en altan. Vi har pratat om att lägga skiffer på marken, för att det ska bli så tidstypiskt som möjligt. En altan av trall tror vi inte skulle passa detta hus. På tomten står även ett litet gårdshus som tidigare varit skomakeri. Det är ett större rum med järnspis och en mindre sovalkov. Vi kommer fixa till detta och ha det som ”sommarböning”.

Hur ser er tidsram och budget ut?
– Vår första plan var att flytta in till årsskiftet, men så blir det inte. Vi har sålt vår lägenhet på Morön och flyttar ut den 1 februari. Det nog att bo hos våra familjer ett tag, då vi inte är klara för inflyttning här. När det gäller budget är den i alla fall inte spräckt ännu, vilket vi naturligtvis hoppas att den inte kommer bli heller. Blir något dyrare drar man bara ner kostnaden på något annat,
förklarar Jessica.

Bör man renovera ett rum i taget eller arbetar man i hela huset samtidigt?
– Det smartaste är kanske att jobba rum för rum, men i vårt fall så var det helt enkelt inte möjligt. Vatten och avloppsledningar skulle bytas ut och bergvärmen skulle ersätta elradiatorer. Då vi även skulle lägga golvvärme i hela bottenplan, så var det bara att riva upp alla golv på en gång, säger Jessica.

Native bild Skellefteamedia 2
Hade ni kunskap om renovering innan ni köpte huset?
– Nej inte i den här omfattningen i alla fall, säger Lisa.

Har ni haft hjälp av någon?
– Vi har försökt att göra allting själva, men vid arbetet med vissa moment har vi haft hjälp av vänner och bekanta.

Har ni något tips till läsarna som är i färd med att köpa ett äldre hus?
– Var beredd på att lägga ned mycket jobb och låta renoveringen få ta tid. Läs på Internet och se filmer från YouTube. Prova er fram helt enkelt. Gör man fel är det bara att göra om. Känslan att man gjort allt själv är obeskrivlig och helt klart värt det, säger Lisa och Jessica.

Föregående artikelDecember 2021
Nästa artikelZara Larsson återvänder till Skellefteå