Vandringsleder i närområdet

Vandra 696x364

Sugen på att vandra med familjen i sommar? Då kan vi tipsa om några lättare naturstråk i kommunen. Turerna är mellan 1-6 kilometer långa, passar stora som små ben och är i vissa fall tillgängliga med rullstol eller barnvagn.

Storbäcksleden genom Ostvik
Längd: 6 kilometer, A till B.
Start: I Björkhammar, alternativt nära Storbäckens mynning i Ostviksfjärden.
Denna lugna led följer Storbäcken längst byarna Ostvik Östanbäck och avslutas i vackra Ostviksfjärden, med havet som granne. Längst sträckan finns fem olika rastplatser och dessutom flera sevärdheter som Vallforsen och Ostviks kvarn. För dig som är rörelsehindrad går det bra att åka direkt till Ostviksfjärden där det finns en anpassad fiskebrygga, grillplats och toalett.

Vardberget i Munkviken
Längd: 1 kilometer, A till B.
Start: Mitt emot lilla stranden, Munkviken.
Kustpärlan Munkviken är inte bara känt för ett mysigt sommarcafé och härliga badstränder. Härifrån kan ni också kliva in i skogen och följa stigen upp till Vardbergets topp, med fantastisk utsikt. Glöm inte ett plurr i havet efteråt!

Naturstigen på Vitberget
Längd: 5 kilometer, rund slinga.
Start: Parkeringen vid Vitbergets elljusspår. Ett stenkast från centrum ligger Vitbergets naturstig, med både rastplatser, vindskydd och informationsskyltar om landskapet runt i kring. En vandring som är något tuffare i terrängen, och som passar familjen sökandes en lite större utmaning.

Risåleden utanför Burträsk
Längd: 5 kilometer, rund slinga.
Start: Vid anvisad parkering i Innansjön.
Denna fina led följer Risån, med grillplatser, kojor och toalett längst vägen. Den västra delen av leden är tillgänglig för barnvagn och rörelsehindrad med medhjälpare. Stigen inkluderar bland annat en spännande hängbro, och fina vyer över Göksjön och Stora Bygdeträsket. Passa på att svänga förbi Burträsk på vägen hem, som huserar flertalet mysiga sommarcaféer.

Fällforsleden
Längd: 4 kilometer, rund slinga.
Start: Vid Laxcenter i Fällfors.
Nu snackar vi skogsvandring! Fällforsleden slingrar sig nära Byskeälven där du kan se laxarna hoppa, och extra spännande blir det vid Fällforsfallet. Leden följer det häftiga landskapet i Marranäsvältan innan ni slutligen vänder tillbaka mot Fällfors igen. Där kan ni dessutom kika in på laxobservatoriet för en mer bottennära titt.

Föregående artikelPopulärt & lekfullt familjehotell
Nästa artikelBadplatser i Skellefteå