Ung Svensk Form 2023 till Skellefteå

Ung Svensk Form 696x364

Vad Carnegie Hall är för en orkester, är Sara kulturhus för en utställning som Ung Svensk Form! För andra gången i ordningen gör turnén ett stopp vid byggnaden vars formmässiga akustik är pitch-perfect för vinnarna i årets vibrerande uppsättning. Den enda plats som kan utmana Sara kulturhus i trä ”så långt ögat kan nå” är skogen. Den 26 maj återvänder Ung Svensk Form till Sara kulturhus med 2023 års utställning! Samtidigt återvänder en tredjedel av utställarna från just skogen efter att ha avslutat årets kunskapsresa med Svenskt Trä.

– Årets kunskapsresa tar plats i norra Sverige där stipendiaterna får möjlighet att träffa aktörer inom träindustrin och ta del av innovativa projekt. Genom resan vill vi att deltagarna ska få en fördjupad förståelse för skogens produkter och materialet trä, samt få kunskap om hur trä kan bidra till en hållbar utveckling både nu och för framtida generationer, säger Björn Nordin, chef arkitektur och design på Svenskt Trä.

Vare sig det handlar om en inventering av vad som redan finns att tillgå i vårt material-skafferi, eller att ta till vara resterna ur barkborrens skafferi, så pekar mycket av årets träbaserade bidrag på cirkularitet och återbruk. Bland Svenskt Träs stipendiater finns förutom spritsade 3D-möbler en knastrande svamp-fåtölj, klatschiga linfröoljefärger och gediget hantverk som bottnar i återbruket av mångårig kunskap.

– Vi på Sara kulturhus är så glada att ännu en gång kunna erbjuda en plattform för Ung Svensk Form och särskilt med det innehåll vi i år får ta del av som ligger så nära husets vision där hållbarhet mod och nyskapande är tydliga ledord, säger Anna Jirstrand Sandlund, vd Sara kulturhus.

Utställningen Ung Svensk Form 2023 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum. Projektet genomförs i samarbete med IKEA of Sweden, Malmö stad, Stockholm Furniture Fair, Svenskt Trä och en lång rad utställningsarrangörer och stipendiegivare.

Föregående artikelLinnea Henriksson till Skellefteå
Nästa artikelAnis Don Demina och Bamse till Summertime