Thea tipsar om sommarcaféer

Native bild

Vissa saker, som kaffe, finns på alla caféer. Och sedan finns det där som gör att de sticker ut, blir något eget och unikt. Här berättar jag om några favoriter jag gärna återkommer till, år efter år. Men lika gärna upptäcker jag nya guldkorn. Sommarstugan Café Strandudden i Boliden verkar kunna bli just ett sånt, de hintar nämligen både om hembakt fika och möjlighet till ett dopp i tjärnen som utgör en del av de vackra och lantliga omgivningarna.

Text & foto: THEA HOLMQVIST

Café Fyren i Bjuröklubb
Läget. Läget! En vackrare plats att sörpla kaffe på är svår att finna. Att kunna köpa några kulor glass från Glassbonden (Västerbottens bästa!) gör det inte sämre. I år öppnar dessutom en saluhall fylld med lokalt Mat(hant)verk – perfekt för att ta en bit av bygden med dig hem.

Native bild skeamedia II

Lanthandeln på Nordanå
Det är KÄRLEK i kakorna. Ingenting slår det där riktigt hembakta. Kombinera med besök till ankdamm, Bonnstan eller gå runt på Nordanå och missa inte butiken med lokalproducerade skatter.

Native bild skeamedia IIIII
Lövångergårdens våffelstuga
Det är helt briljant, att något kan vara både lunch och efterrätt. Utbudet är stort, från skagen- eller svampröra till glass och hjortronsylt. Valet är fritt, kombinationerna otaliga. Extra plus för närhet till kyrkstaden, där kan jag strosa runt i timmar.

Native bild skeamedia
Skråmträsk Kvarn

Nämen allt är så gott. Extra gott blir det såklart när utbudet till största del är kravmärkt och med lokalt fokus. Som bonus finns här ofta lokal konst att titta på. Underbart på alla vis.

Native bild skeamedia IIII
Svedjans bageri

Trodde inte jag gillade bullar. Insåg att jag kanske bara ätit fel bullar. Smakade bullarna från Svedjans bageri. Nu älskar jag bullar. Far hit och ät bullar! (I den mest idylliska lantmiljö du kan föreställa dig).

 

Föregående artikelFamiljevänliga badplatser
Nästa artikelHåll formen i sommar