Teaterpremiär om kvinnoliv

Native bild teater

Föreställningen ”Handbok för husmödrar” är en nära berättelse om hemarbete, moderskapets villkor, omsorg och vänskap genom livet. Premiären sker på Sara kulturhus lördag 4 mars och spelas sedan under mars och april.

Manuset är skrivet av Camilla Blomqvist utifrån en idé av regissören Johanna Salander och i föreställningen blir vi inbjudna till Esters hem. Ett hem fullt av arbete och ensamhet men också många historier och funderingar om livet.

Publiken sitter inom hemmets väggar som en del av inredningen och får betrakta arbetet och Ester i olika tider, på väldigt nära håll. Tre skådespelare kommer att gestalta Ester i tre olika åldrar – som 20-åring och nybliven mamma, som 40-åring och som gammal kvinna.
Allt gestaltat i olika tidsplan men samtidigt – på en och samma gång, i samma rum – hemmet.

– Så många oberättade kvinnoliv har passerat. Jag hoppas att den här föreställningen ska beröra och både vara igenkännande och skapa någon slags vördnad inför livet och kvinnors ofta osynliggjorda gärning. Vi har alla en mamma, mormor eller farmor som levt som hemmafru. Och några av oss har ju också själva levt som hemmafruar. Jag hoppas att ”Handbok för husmödrar” ska skapa både igenkänning och aha-upplevelser. Och någon slags upprättelse och hyllning till alla de hemmafruar som jobbade så hårt med att ta hand om oss andra och hemmen, ofta på bekostnad av sin egen frihet och utrymme, säger Johanna Salander, regissör.

Foto: Patrick Degerman

Föregående artikelIKEA kommer till Skellefteå
Nästa artikelSportlovsaktiviteter