Jarmo om bostadsmarknaden i stan

Native bild byggboom

I flera månader har det pratats om nedåtgående bostadspriser i Sverige och den senaste statistiken visar att priserna ser ut att dala även i Skellefteå. Skellefteåguiden ringde upp Mäklarhusets fastighetsmäklare Jarmo Aimoson för att diskutera bostadsmarknaden. Här berättar han varför han tycker att man ska ta rapporterna om en prisnedgång med en nypa salt, samt att intresset för villor i byar utanför Skellefteå är större än någonsin.

Pandemin, Rysslands invasion av Ukraina, en ökad inflation, höjda räntor och höjda priser på drivmedel samt byggmaterial, är några av anledningarna till att bostadspriserna nationellt sjunkit under några månader. Enligt den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik minskande priserna på bostadsrätter i Sverige under juli månad med fyra procent jämfört med juni och på villor var nedgången en procent. I Skellefteå, som inte har haft samma nedåtgående utveckling tidigare, visar statiken också sjunkande priser på bostadsrätter. Medan villapriserna har ökat med 2,9 procent under en tremånadersperiod har priserna på bostadsrätter sjunkit med 8,1 procent under de tre senaste månaderna. Så hur orolig ska man vara för bostadsläget?
– Jag är inte benägen att hålla med om att priserna sjunker här. Mycket tack vare att vi är i en expansiv fas, säger Mäklarhusets Jarmo Aimoson.

Det finns fortfarande en stor efterfrågan av bostäder, men däremot så ser vi att varje enskild affär tar lite längre tid att genomföra, markna en är mer försiktig.
– På mitt sätt att se på det är bostadspriserna stabila i Skellefteå, om inte ökande. För sedan 2015/16 har priserna nästan dubblerats. 2016 låg kvadratmeterpriset på en bostadsrätt i Skellefteå på under 15 000 kronor i snitt. I dag är det drygt 25 000 kronor. Snittpriset per kvadrat i Skellefteå ligger på ungefär samma som i Luleå, men i Umeå är snittpriset per kvadrat cirka 10 000 kr mer, men att beakta är att det säljs fler nyproducerade lägenheter i just Umeå jämfört med Skellefteå, säger Jarmo.

Han har jobbat som fastighetsmäklare i 16 år och tycker att det finns några saker man ska ha i åtanke när man läser artiklar som grundar sig på statistik över bostadspriser.

– Statistiken för bostadsrätter mäts i pris per kvadratmeter, men en faktor som kan spela in är hur mycket nyproduktion som har sålts under en viss tid. Det kan vara flera nyproduktioner som har sålts och då blir kvadratmeterpriser mycket högre. Det är därför lätt att luras av statistiken. När det gäller villor är det näst n ännu svårare med statistik. Då räknar man ofta K/T (köpeskilling genom taxeringsvärdet). Då tar man inte fasta på vilket skick det är på villan, läget eller omständigheter i övrigt, säger Jarmo, som betonar att man borde läsa av statistik över längre tid.

– Jag tycker att man ska titta på årshistoriken, eller ännu längre tillbaka, som 36 månader. Då får man ett bättre underlag, säger Jarmo och fortsätter:

– Överlag ser det väldigt positivt ut för Skellefteå, med tanke på de satsningar som görs med industrier och företag som kommer igång. Sedan ska man inte glömma att vi har börjat på låga nivåer jämfört med många andra städer och därför har vi haft en kraftig ökning på priserna det senaste året, säger han. Han berättar att det blir allt fler som är intresserade av att flytta längre ut från stan.

– Vi ser en mycket större efterfrågan för att bo i byarna utanför stan, och det kan vara så långt ut som 40 – 50 minuter utanför Skellefteå, säger Jarmo.

– Dels har det att göra med att priserna i stan har gått upp och då känner många att de kan få ett väldigt bra boende för en lägre peng längre ut. Och dels hänger det ihop med att det flyttar in många till Skellefteå från andra delar av Sverige och världen, dessa personer har inga problem med pendlingsavstånd. Vi har flera kunder som kan tänka sig att bo upp till en timme från stan. I takt med att intresset ökar för villorna i byarna höjs även priserna där, säger han. Detta har fått till följd att fler vill och vågar göra stora renoveringar och förbättringar på sina hus och hem.

– Den vanligaste frågan jag får från villaägare är om det är värt att göra en viss åtgärd för att öka värdet. Jag brukar säga att det alltid är värt att installera fiber, satsa på ett nytt energieffektivt uppvärmningssystem, byta tak/ fönster eller att göra om dräneringen ifall den är gammal och ifall det är nödvändigt. Det kan vara tunga och rätt tråkiga utgiftsposter, men det ger absolut fler intressenter vilket i sin tur kan leda till ett högre pris. Men byter du ett kök eller badrum finns det såklart en risk att det inte passar alla när det gäller utförande och val av material och färger, avslutar Jarmo Aimoson.

Text: Johannes Hägglund

Föregående artikelE-shoppingen tredubblas på söndagar
Nästa artikelBiljettsläpp för berättarfestivalen