Stjärnfotograf till Sara kulturhus

Native bild Johan

Johan Bergmark har träffat och porträtterat de stora inom rock- och kulturvärlden. Onsdag den 19 oktober får Skellefteborna chansen att lyssna på stjärnfotografens berättelser under Musikaliska Talks från Trappscenen på Sara kulturhus.

Han är, enligt honom själv, en tinnitusskadad rock´n roll-fotograf med förkärlek för människor. Han är mångfaldigt prisbelönt för sitt bildskapande, ofta med personligheter inom rockvärlden i fokus.

Känner Skellefteåbanden
Thomas Lindgren, ordförande i Skellefteå Musikaliska, säger att föreningen vill bjuda på inspirerande berättelser med anknytning till musik:
– Johan har en stark koppling till vårt lokala musikliv. Han har nyligen fotat The Wannadies inför deras comeback och känner dessutom de flesta av de som på nittiotalet utgjorde Skellefteås musikexport, både nationellt och internationellt, som exempelvis This Perfect Day. Han fotade även bandmedlemmarna i A tribute to The Last Waltz på ett nytt och kreativt sätt.

Fotat Tarantino, Jakob Hellman, Lou Reed…
Genom åren har Johan snubblat över (och fotat förstås) personligheter som Jonathan Richman, Lou Reed, Quentin Tarantino, Susan Sarandon, Willem Dafoe, Roger Moore, Uma Thurman, Jakob Hellman, Ernst Hugo Järegård, Alica Vikander och Matti Alkberg bland många andra.

0326b48f 0536 6a0b 2a51 946217bfe4ce

Samlar på historier
Johan fotograferar av högst egoistiska skäl – han samlar på människor och deras historier. Och dessa möten har skapat starka berättelser.
– Alla människor har något att berätta och det blir bara tydligare och tydligare ju fler jag fotograferar, har Johan själv berättat.

Nu får alltså Skellefteå chansen att ta del av dessa berättelser under Berättarfestivalen.
– Bilderna är starka! Mötet är äkta! Lyssna på Johan berättelse om hur han gör, eller inte gör, för att få dessa människor avslappnade. Johan är en varm och utåtriktad personlighet som med sitt brinnande engagemang för fotografering gör att hans berättelser om sina bilder verkligen engagerar lyssnarna, säger Thomas Lindgren.

Skellefteå Musikaliska – stödjer och utvecklar musikkulturen
Musikaliska Talks är en serie samtal och föreläsningar som föreningen Skellefteå Musikaliska anordnar. Tanken är att lyfta fram inspirerande och intressanta berättelser med ett personligt tilltal. Samtalen ska ge en positiv input till utvecklingen av Skellefteås kulturliv i allmänhet och musiken i synnerhet.

Musikaliska Talks – Johan Bergmark
Onsdag 19 oktober, kl. 18.00, Sara kulturhus, Trappscenen
Fri entré (biljett krävs som bokas via tickster.com)
Ingår i Berättarfestivalen i Skellefteå som genomförs 17-23 oktober

Foto Johan: Sandra Sandberg. Porträtt: Johan Bergmark (Håkan Hellström, Jakob Hellman, Vic Chestnut, Per Persson, Jocke Berg och Eddie Vedder)

Föregående artikelNewkid besöker Skellefteå
Nästa artikelRekordstor berättarfestival