Starka Skellefte­morsor

starkamorsor

Agnes Schönfeldt, 29, tränade sporadiskt under graviditeten men kände efter hemkomsten från BB att smärtan i bröstryggen ökade.
Elin Johansson, 28, spelade fotboll på elitnivå men tvingades lägga av på grund av skada.
Fanny Wallström, 29, tränade hårt fram till vecka 34 men saknade den
sociala aspekten och att aktivera kroppen.
Skellefteåguiden besökte passet ”Stark morsa!” – dit Skelleftemorsor oavsett förutsättningar och tidigare erfarenheter träffas för att stärka kroppen efter sin graviditet.
– Det här är något jag själv saknade efter mina barns födsel, säger pt:n
Katarina Burvall på Underground AC.

Gymmet ligger direkt innanför entrén i det gamla taxigaraget, som den här senhöstdagen badar i sol. I de romerska ringarna, som i första hand är till för att träna upp ryggmuskula­turen, hänger ett färgglatt babygym.
Det är Elmers underhållning om han är ­vaken när mamma Agnes Schönfeldt tar sig an ­kettlebellen eller skivstången.
Agnes tar upp den tre månader gamla sonen i famnen, medan hon med fötterna puttar fram träningsmattan. Elmer hickar så den lilla ­kroppen rycker till. Agnes gungar honom lätt, med ena handen bakom hans huvud, medan hon varsamt lägger ned honom på en filt.
– Det är lite upp och ner, ibland går det bra att han ligger själv och ibland lite sämre – oftast beroende på hur mycket uppmärksamhet jag ägnat honom, säger Agnes med ett skratt.

”Jag fick tipset av en kompis och det räckte med ett pass för att jag skulle vara såld”

Hon tränade längdskidor och fotboll under graviditeten. Ett par månader in i Elmers liv har hon skapat nya rutiner. Numera är måndag och torsdag förmiddag heliga – då står friviktsträning med skivstång, kettlebells och hantlar blandat med konditionsbaserad träning på schemat.
Just den här dagen har tjejerna, eller ­morsorna som de numera kallas, tränat marklyft och ­axelpressar, innan de två och två avslutar med russian swings, ball slams och pushups.
– Jag fick tipset av en kompis och det räckte med ett pass för att jag skulle vara såld, berättar Agnes och fortsätter:
– Det bästa är att belastningen går att anpassa utefter mina behov och min förmåga. Jag har till exempel haft problem med bröstryggen och axlarna efter amningen, något jag hoppas ska bli bättre allteftersom jag tränar.

– ANNONS –

För Elin Johansson finns träningen där ­naturligt från en lång elitkarriär. Efter att ha spelat fotboll i Sunnanå, Morön, Kif Örebro och Piteå valde hon att lägga av efter en fotskada. Att motionera har dock alltid varit en del av hennes liv och att sluta i samband med graviditeten var inte ett alternativ.
Ett samtal med pt:n Katarina Burvall, som ­håller i passen, stärkte hennes syn.
– Ett stort problem i samband med en förlossning är att du blir svag i många muskler, framförallt runt bålen. När du bär barnet tar dessutom axlarna slut. Utan träning är det lätt att du får en hållning som Quasimodo, säger Elin Johansson och skrattar.
– Men med ”Katta” känner jag mig helt trygg och jag gillar upplägget där vikter och frekvens byggs upp successivt.

”Det är såklart ­olika för alla, men jag har haft turen att inte få ­några särskilda komplikationer efter graviditeten”

För Fanny Wallström är träningsformen ­inget nytt. De flesta övningarna känner hon igen från crossfiten, som hon tränat i åtta år och fram till några veckor innan dottern Winna föddes.
Fanny varvade promenader med ­lättare ­övningar innan hon efter två månader var tillbaka i gymmet.
Nu har hon lovat sig själv att ta det lugnt, två mammaträningar i veckan får räcka.
– Det känns att jag inte tränat på ett tag, men det har trots det gått relativt fort att komma tillbaka i någorlunda form. Det är såklart ­olika för alla, men jag har haft turen att inte få ­några särskilda komplikationer efter graviditeten, säger Fanny Wallström.

Katarina Burvall, som är diplomerad mammamagetränare, kan inte nog betona vikten av att känna in kroppen.
– Även om man tränat förut så är det viktigt att man tänker på att kroppen genomgått en förändring och att man har kontroll på belastning och teknik, säger ”Katta” och fortsätter:
– Även om vi inte enbart gör bålövningar så jobbar vi mycket med fokus på hur du håller ihop när du gör diverse övningar. Det är till exempel jätteviktigt när man lyfter att man hittar rätt höftposition, håller ihop och inte lyfter tungt innan man lärt sig rätt teknik.

Passar det här alla?
– Det gör det, oavsett träningserfarenhet. Det enda kravet vi har är man gjort en efterkoll hos barnmorskan och fått godkänt där.

– ANNONS –
KÄLLASkellefteliv
Föregående artikelJag ser framemot att fortsätta vår resa
Nästa artikelHär öppnar nytt gym och padelcenter