Allhelgonahelgen är den helg då vi särskilt uppmärksammar våra döda. Kyrkor och kyrkogårdar är öppna för ljuständning och eftertanke. Just denna helg besöker många kyrkogårdarna för att smycka minneslundar och gravar med blommor och ljus.
I år infaller allhelgonahelgen den 5 november och hoppets låga lyser över minnet av våra nära och kära. Vår ståtliga Landskyrka kommer naturligtvis vara öppen lite extra för besökare.
– Allhelgonahelgen är idag den största kyrkhelgen om man tittar till antal besökare. Över 40% av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under denna helg. Det beror inte på att vi annonserat, utan det har vuxit fram på ett fantastiskt sätt, säger Arne Andersson, pastoral chef.
– Jag vet inte om det beror på Halloweens växande popularitet, att döden och andligheten lyfts fram något mer idag än tidigare. Någonting har hänt iallafall, säger församlingspedagog Maria Aaro.
– Vi kan se att många vill besöka sina familjegravar under just denna helg och om den anhöriga nyligen gått bort och det ännu inte finns någon grav att gå till, väljer många att gå till kyrkan och tända ett ljus i stället, säger församlingspedagog Gabriella Andreasen. Fler och fler besöker en kyrkogård eller minnesplats under just Allhelgonahelgen.
– Kyrkogårdarna har genomgått någon slags utveckling. När jag växte upp på 60-talet var kyrkogården en plats som man inte riktigt gick till, eftersom man skulle vara väldigt tyst och försiktig där, dessutom var det lite spöklikt på kvällarna. I dag är kyrkogården en plats där folk vistas mer på dagarna, promenerar eller kanske sitter på en bänk och läser en bok. En positiv plats att vistas på, vilket kanske göra att fler kommer och tänder ljus under just allhelgonahelgen, säger Arne.
– Det är ju oerhört vackert med alla ljus, när jag var liten var det inte alls lika många gravlyktor som det är nu, säger Maria.
– Min uppfattning är att även om man inte har en grav just vid Landskyrkan, känner man ett visst ansvar och tar gärna en promenad till kyrkogården för att exempelvis visa sina barn, att det här är en helg som betyder något, säger Gabriella. Sorg och saknad är något som de flesta mött.
– Absolut, och en slags motreaktion av att vi i samhället inte pratar så mycket om döden och andlighet kanske gör att det plötsligt öppnas ett fönster mot alltihop. De flammande ljusskenen under denna helg gör att vi inser att vi behöver den här stunden, säger Arne. I Landskyrkan kommer man att ha personal på plats både inne i kyrkan och ute på kyrkogården för att möta upp besökarna.
– Vi börjar redan på fredag med det vi kallar ”Öppen kyrka”, där personal från kyrkan möter upp och det finns möjlighet att gå in och tända ljus. Sedan sätter vi upp olika stationer i form av tält utomhus och bjuder på kaffe och glögg. Det kommer även finnas en station vid Lejonströmsbron i år. Detta är startskottet för helgen med aktiviteter både ute och inne, säger Maria.
– Det kan finnas frågor om gravskötsel, hur man hittar en specifik grav och annat som vår personal då kan svara på. Inne i kyrkan kommer det finnas dikon, präst och stilla musik, säger Gabriella.
– Lördagen är all helgons dag där vi uppmärksammar helgonen. På 700-talet började helgon firas inom den kristna kyrkan och även martyrer, människor som dött för sin tro, började uppmärksammas. Det blev många dagar att fira och så småningom beslutades att det skulle införas en gemensam dag i almanackan för alla helgon och martyrer. Så kom Alla helgons dag till. Vi kommer lyfta denna dag med bland annat möjlighet att tända ljus för någon man saknar, sitta ner, lyssna på musik eller prata med någon. Vi serverar även kaffe och kaka. På söndagen är alla själars dag med minnesgudstjänst i Landskyrkan. En gudstjänst som innebär att vi tänder ett ljus för varje månad och minns de som lämnat oss senaste året. Prästen Åke Hägglund och diakon Ingrid Benjamaa kommer vara där. Det blir musik av kyrkokören som leds av Anders Lindberg och Mikael Jacobsson. Alla är varmt välkomna till denna stora högtid avslutar Arne.