Skellefteparet erbjuder grönsaker – på prenumeration

ljusvassutantext

Det som började i en vanlig pallkrage för några år sedan har nu växt till en storskalig grönsaksodling. Från och med i sommar kommer Ljusvassgården utanför Burträsk att erbjuda en unik tjänst till alla Skelleftebor. Nu har du möjlighet att prenumerera på nyskördade och smakrika grönsaker – direkt från landet.
– Vi kommer tillhandahålla ett 40-tal grönsaker, de flesta odlade på friland och några i växthus, säger Anne Sandlund, som tillsammans med sin man Anders driver gården.

Ljusvassgården, där Anne och hennes man Anders bor, ligger i Ljusvattnet, strax utanför Burträsk. Trots att det finns några närliggande villor omkring Ljusvassgården märker man inte mycket av dem inne på gårdsplanen och i trädgården. Dels för att platsen sluttar ner mot vattnet och har många större skyddande träd, dels på grund av de generösa ytorna. Trädgården är stor, rabatterna många och växthuset blänkande nytt.

Så var inte fallet för några år sedan. Då hade Anne bara några pallkragar att tillgå, vilken hon satte sina första grödor i. Med tiden växte intresset. Morot, sallad och palsternacka blev snabbt mangold, vitlök och purjolök. Sedan utökades det med palmkål, kålrabbi, spenat och rädisa – och när odlingsytan växte ytterligare tunder fjolåret kunde paret stoltsera med ett 40-tal olika grönsaker, de flesta odlade på friland.

– Learning by doing, kan man säga. Det började med några pallkragar – och jag fastnade direkt. Det var så kul att se hur ett litet frö kan växa och bli till mat, för att inte tala om smaken – grönsakerna känns betydligt mer smakrika när du odlar dem själv, säger Anne Sandlund.

Det som började som ett test, har nu växt till en stor och imponerande grönsaksodling. Och nu väljer Anne och Anders att ta nästa steg. Från slutet av juli till början av november finns nu möjligheten för alla i Skellefteå med omnejd att prenumera på Ljusvassgårdens grönsaker.
– I prenumerationen ingår nyskördade och smakrika grönsaker av högsta kvalité, odlade på ett småskaligt sätt – helt utan kemiska ­bekämpningsmedel, säger Anne Sandlund och fortsätter:
– Från slutet av juli till början av november ­fyller vi grönsakspåsarna med det som för stunden är skördeklart.

Som prenumerant kommer du att kunna hämta din grönsakspåse i avhämtningslådor, som att placeras på åtta olika orter runt om i Skellefteå kommun: Ljusvattnet, Burträsk, Hjoggböle, Bureå, Ursviken, Bergsbyn, Skellefteå och Skråmträsk.

Ljusvassgården
instagram.com/ljusvassgarden

Föregående artikelMaj
Nästa artikelSamtalet som förändrade allt