Skellefteföretagets unika lösningar

assautan

Byggnaden med Megadoor-skylten på Solbacken sticker helt klart ut och många som kör förbi undrar säkert vad de gör där inne? Svaret: Exempelvis en 52 meter bred och 70 meter hög port på väg till Singapore.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

Med sin storlek och utstickande fönsterpartier är Megadoorbyggnaden på Servicegatan 6 minst sagt unik. Här sitter Skellefteåföretaget Megadoor, som sedan några år tillbaka ingår i ASSA ABLOY.
– Vi arbetar med stora kundspecifika portlösningar. Vi säljer, projektleder, utvecklar, designar, tillverkar, levererar och installerar portlösningar till kunder över hela världen, säger Magnus Södermark, Business Unit Manager Megadoor EMEA, på Assa Abloy Entrance Systems Skellefteå.

Tydlig strategi

Från 1984 har företagets huvuduppgift bara varit att tillverka portar, men företagets strategi de senaste åren har varit tydlig: Öka värdet på enheten i Skellefteå genom att bli ett marknads- och säljbolag, som själva tar större ansvar för hela processen. Deras främsta kunder hittar vi inom flyg- & varvsindustrin samt gruvnäringen och stora delar av den tyngre industrin.

150 meter breda

Portarna som Skellefteåföretaget levererar kan vara allt från 4×4 meter till ungefär 150 meter breda och 40 meter höga beroende på kundbehovet.
– Oftast delar vi upp de stora portarna i två eller flera portblad beroende på vilken app­likation de ska användas till. Denna flexibla uppdelning av portarna gör vi också för att bättre kunna hjälpa kunden att optimera byggnadens volym, dess energipåverkan och såklart dess kostnad, säger Magnus Södermark.

90 procent utanför Sverige

Mer än 90 procent av företagets lösningar levereras till kunder utanför Sveriges gränser. Just nu håller de på med en 52 meter bred och 20 meter hög port som ska levereras till Singapore. Bara lyftvikten på portbladet för denna port överstiger 50 ton.
– Det arbetas med fler offerter på ännu större
portar än så. Den största porten som offererats som ett portblad är 52 meter bred och 70 meter hög. Den skulle i princip täcka hela Sara kulturhus. Så det är otroligt häftiga saker och projekt som pågår i Skellefteå och bakom den där Megadoorskylten, säger Magnus.

Föregående artikelClemensnäs får sitt drömprojekt
Nästa artikelFestivalen blir rekordstor