Skellefteföretagets unika arbetssätt

minnovation

Bemanningsföretaget Minnovation, som grundades 2017, har nu etablerat sig i Skellefteå. Och det med ett helt unikt arbetssätt.
– Grunden är att tillföra en kompetensförsörjning, utan att påverka samhällsviktiga funktioner, säger Minnovations marknadschef Jens Pihlblad.

När städer växer är det viktigt att hänga med. Det är utgångspunkten bakom bemanningsföretaget Minnovation, som startats av superentreprenören Min Li Danielsson – med tidigare HR-erfarenhet i svenska Ericsson. Utöver verksamheten i Skellefteå, finns nu Minnovation etablerat i nio europeiska länder. Ansvarig för Skellefteåkontoret är Jens Pihlblad, som berättar att mottagandet de första månaderna överträffat alla förväntningar.
– I takt med att Skellefteå växer så blir det uppenbart att rekrytering genom samma kanaler man alltid gjort, inte längre är ett hållbart alternativ och vi på Minnovation tillför både långsiktiga och hållbara lösningar till lokala och regionala företag, säger Jens Pihlblad.

Lyckade samarbeten

Minnovation har börjat etablera ett nätverk i Norra Norrland och arbetar redan nu med att tillföra kompetensförsörjning mot exempelvis Northvolts etablering, de större industrierna i Norrbotten och regionerna i norr och Västerbotten. Samarbeten som fallit väl ut, inte minst på grund av företagets unika arbetssätt.
– Minnovations grund är att tillföra kompetensförsörjning, utan att påverka samhällsviktiga funktioner, säger Jens Pihlblad och tar det framgångsrika sjukvårdsprojektet i Sandviken som exempel.

Validera sin utbildning

Där hjälpte Minnovation personalpartner kinesiska sjuksköterskor att komma till Sverige och validera sin utbildning. Programmet var indelat i flera steg: språkundervisning och grundläggande svensk sjukvård, samt praktik för att sedermera bli certifierade som sjuksköterskor i Sverige. Ett arbetssätt som Jens Pihlblad menar kommer bli direkt avgörande i ett växande Skellefteå.
– Vi kan inte ta kompetens från ett företag för att fylla på det andra, det är en ekvation som aldrig kommer gå jämnt ut. Istället måste vi fylla på med rätt kompetens utifrån, och med en bred bas från bland annat nio europeiska länder kan vi erbjuda företagen precis vad de eftersöker, säger Jens Pihlblad och berättar vidare att de tar sitt ansvar även på områden som integration.
– Det finns statistik som visar att upp till 50 procent av de inflyttade flyttar tillbaka till sin hemort inom ett till två år, om de inte kommit in i sitt nya samhälle. Det vill vi undvika genom en välutvecklad integrationsprocess där vi skapar mötesrum för våra nya invånare tillsammans med våra kunder. Genom en social integration bidrar vi till ett tycke för vår kultur och samhälle, en ökad population och en hållbar tillväxt lokalt.

Föregående artikelSommarnumret är här
Nästa artikelNHL-proffs inviger ny padelbana