Skellefteå fortsätter växa: ”Stor inflyttning”

skelleftea

I dag publicerar SCB färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig: befolkningen växer på många håll. Även i Skellefteå kommun har folkmängden ökat.

I Skellefteå bor numera 72 840 personer. Det är en ökning med 251 personer, motsvarande 0,3 procent, jämfört med år 2019.

– Det som gör att folkmängden i Skellefteå ökar jämfört med året före är framför allt inflyttningen. Kommunen registrerar 2 196 inflyttade, jämfört med 1 886 utflyttade, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.

I hela Västerbottens län krymper befolkningen med minst 0,2 procent i åtta av 15 kommuner jämfört med året före. Den största ökningen står Vännäs kommun för (1,4 procent), medan folkmängden i Dorotea kommun minskade mest (2,1 procent).

Följande bild visar utvecklingen kommun för kommun.

I hela Sverige är vi, enligt den senaste befolkningsstatistiken, 10 379 295 invånare. Det är en ökning med 0,5 procent jämfört med 2019.

Folkmängden ökar på flera håll. Jämfört med året före har 137 kommuner växt och 93 krympt. I de övriga kommunerna är förändringarna mindre än 0,2 procent.

Den största befolkningsökningen i hela landet hittar vi i Trosa kommun i Södermanland. Här har folkmängden växt med 4,1 procent på bara ett år.

Under samma period har befolkningen i Högsby i Kalmar län krympt med över tre procent.

– Trots att invandringen till Sverige minskade kraftigt jämfört med 2019 var det invandringsöverskottet som främst ökade Sveriges folkmängd. Vi får gå tillbaka till babyboomåret 1992 för att hitta ett år då födelseöverskottet var den drivande faktorn bakom Sveriges folkökning, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

Tydligt geografiskt mönster

Trenden är ännu tydligare på lite längre sikt: I 225 av 290 kommuner är befolkningen större än den var för tio år sedan. På många håll är ökningen markant: 79 kommuner har haft en ökning på över tio procent sedan 2010.

Det finns ett klart geografiskt mönster till utvecklingen: det är i de norra delarna av landet som befolkningen krymper över de senaste tio åren.

I tre län är det fler kommuner som krymper än växer jämfört med 2010: Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

– Skellefteå är en av de kommuner som har haft en kännbar befolkningstillväxt under de senaste åren. På tio års sikt har antalet invånare gått upp från 71 641 till 72 840, alltså en ökning med 1,7 procent, säger Linus Garp.

Föregående artikelSå blir CK:s nya renovering: ”Mer inbjudande”
Nästa artikelHär är resterna som oftast slängs – Willys startar restakuten