Skebo prisas för klimatarbete

Native bild skebo 1

Företaget vinner utmärkelsen bästa klimatinitiativ i kategorin ”Klimatkrav på leverantörer” under 2022. De får priset för sitt nytänkande och lösningsorienterade sätt och för att ha varit en förebild som tagit fram en modell för att klimatberäkna anbud i nyproduktion.

Med tävlingen ”Bästa klimatinitiativen 2022” vill Sveriges Allmännytta lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsbolag kan bidra till en miljömässigt mer hållbar utveckling.

Skebo vinner kategorin ”Klimatkrav på leverantörer” för att de på ett outtröttligt och kreativt sätt driver ett omfattande och nytänkande klimat- och hållbarhetsarbete.

– Genom en nytänkande upphandlingsmodell som särskilt lyfter kopplingen mellan CO2, energiförbrukning och ekonomiskt värde, har Skebo fått resultat i form av anbud med lägre klimatbelastning och energiprestanda. Modellen är mycket användbar för alla som bygger, med stora och viktiga möjligheter att ge goda resultat, säger Sofia Hansdotter, expert fastighetsutveckling och nyproduktion på Sveriges Allmännytta.

– Med vår modell för anbudsutvärdering vid nybyggnation höjer vi ambitionsnivån för vårt hållbara byggande samtidigt som vi premierar innovativa klimatsmarta lösningar från entreprenörerna och deras samarbetspartners, säger Helena Markgren VD Skebo och fortsätter:
– Modellen är framtagen på initiativ av Skebos personal med hjälp av en av landets ledande miljöexperter och meningen är att vi vill förändra beteendet till att det skall löna sig att tänka klimatsmart. Att vinna utmärkelsen Bästa Klimatinitiativ från Sveriges Allmännytta ger oss såklart ytterligare energi i det fortsatta utvecklingsarbetet.

– En intressant och innovativ modell för anbudsutvärdering vid nybyggnation där man adderar materialens klimatpåverkan och energieffektivisering i en kassaflödesmodell vilket öppnar för teknikneutrala lösningar och systemval som driver mot en minskad klimatpåverkan. Modellen skapar möjlighet för så många som möjligt att vara med och tävla med sina smarta och hållbara lösningar, vilket främjar konkurrensen i och med att alla kan vara med och lämna anbud, säger Jörgen Ågren, jurymedlem och hållbarhetsstrateg på HBV.

Totalt har tre allmännyttiga bolag belönats i olika kategorier för sitt klimatarbete och därmed tagit viktiga steg mot en mer klimatsmart allmännytta. Förutom Skebo utsågs följande vinnare i två andra kategorier.

  • Effekttoppar och förnybar energi: Kopparstaden i Falun
  • Klimatsmart boende: Familjebostäder i Göteborg

Klimatinitiativet är ett upprop initierat av Sveriges Allmännytta för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen ska minska med 30 procent. Idag deltar 192 medlemsföretag som tillsammans har mer än 800 000 lägenheter.

Läs mer om tävlingen ”Bästa klimatinitiativen 2022” här.
Läs mer om klimatinitiativet.

Föregående artikelVad blir årets julklapp
Nästa artikelDecembernumret är här!