
Skateintresset bland Skelleftetjejer ökar lavinartat. Nu kan Skellefteåguiden berätta att Systraskate – som startade förra hösten – redan är trångbodda i den nyinvigda lokalen på Lejonströmsskolan.
– Första gången var vi runt 20 medlemmar – nu är vi uppe i 70. Vissa tider har det varit svårt att få plats, säger en av initiativtagarna Hanna Fjellstedt.
– Det bästa vore att bygga ut befintlig lokal – men det är en lång process, svarar Fritidsnämndens ordförande Joakim Wallström.
Det är tisdag kväll och vanligtvis brukar det vara full aktivitet i Lejonströmsskolans skateboardlokal. Men det är som bekant inga vanliga tider. Sedan tre veckor tillbaka har Systraskate tvingats stänga ned all sin verksamhet på grund av den pågående coronapandemin.
– Det är såklart jättetrist, men vi vill göra allt för att stoppa smittspridningen – så i den meningen var det ett självklart val, säger Hanna Fjellstedt.
Tillsammans med Amanda Lund, Sara Lundström och Felicia Selin startade Hanna Systraskate i september i fjol.
Här är tjejer och ickebinära i alla åldrar välkomna och det krävs ingen tidigare erfarenhet. Deltagarna får låna bräda, hjälm och skydd.
– Vår yngsta deltagare är tre år och den äldsta är väl jag, säger Hanna, 29 år, och skrattar.
– Vi har många nybörjare som besöker oss och det är så kul att se hur fort de lär sig. Första gången kan det vara läskigt med mycket folk, men efter att vi hjälpt dem igång vill de inte lämna. Vi har många återkommande deltagare och det är så häftigt att se hur fort de tar till sig ny kunskap.
När Systraskate drog igång förra hösten var de 20-25 deltagare. Drygt ett år senare har intresset och nyfikenheten kring konceptet ökat markant. Vid den senaste tisdagsträffen dök 50 tjejer upp. Kul, men svårt att vara behjälplig och ge alla önskat utrymme, menar Hanna Fjellstedt.
– Skateboardscenen har alltid varit liten. Jämför man med det utrymme vi har idag kontra med den lokal vi hade på dåtidens E4:an så är det här ett rejält lyft. Men lyfter man blicken och jämför med ishockeyns eller fotbollens ytor så är vi små.
Detta sägs trots att Skellefteå kommun gjort en rad satsningar inom just detta område de senaste åren. 2011 invigdes aktivitetsparken på Folkparken och i mars 2019 invigdes den nya inomhuslokalen på Lejonströmsskolan.
Ett steg i rätt riktning – men det krävs mer, enligt Hanna Fjellstedt.
– Framförallt är det utomhuslokalen som känns för liten. Där finns det ju dessutom utrymme att bredda anläggningen.
När Skellefteåguiden får tag i Fritidsnämndens ordförande Joakim Wallström förklarar han att han var ovetandes om det akuta läget.
– Det är först nu jag får höra att de är trångbodda. Med det sagt kan jag varken säga bu eller bä, mer än att om det ska till nya lokaler vore det bästa ifall det gick att bygga ut befintliga. Men det är en lång process dit, absolut inget som sker över en kafferast, säger han och hyllar samtidigt tjejerna bakom Systraskate.
– Med det sagt är min uppfattning som ordförande i Fritidsnämnden att Systraskate gör ett fantastiskt arbete där flickor får sysselsätta sig med något som de är intresserade av under lättsamma och trevliga förhållanden. Historiskt har skate oftast varit en manlig företeelse, så deras arbete är viktigt i och med att de är goda förebilder och uppnår en mer jämställd fritidssysselsättning. För mig är det viktigt att alla kan få delta utifrån sina egna förutsättningar, det gäller allt som vi inom fritid sysslar med.