Så jobbar du smartare hemma

sara utan

Strykbrädan som höjbart skrivbord, promenad under telefonmötet och ryggläge i soffan under researchen. Många är momenten för att hålla uppe arbetsglädjen och må bra. Den stereotypa bilden av ett hemmakontor är borta – det viktigaste är att variera arbetsställningen, menar Sara Brännström, ergonom på Kommunhälsan.
– Din nästa position är din bästa position, säger hon.

Nyligen kom nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att arbets­givare som kan erbjuda hemarbete också ska göra det. En undersökning visar att svensk­arna ändå tänkt jobba lika mycket hemma i år som ifjol. 43 procent ­jobbade ­hemifrån under 2021 och under 2022 väntas 42 procent ­stanna hemma.
– Pandemin är inte över ännu och de senaste årens hemarbete har förändrat hur vi arbetar i hemmet. Det blir allt viktigare att se över ytorna i sitt boende, vilka blir navet för både arbete, umgänge, träning och återhämtning, säger Sara Brännström, ­ergonom på Kommunhälsan i Skellefteå kommun.

Att få till en för kroppen skonsam arbetsställning är inte helt lätt hemmavid, kan tyckas. Många är vi som fastnat vid matbordet, eller tvingats anpassa oss efter barnens allt för låga skrivbord. Men det finns lösningar, menar Sara Brännström. Oftast enkla sådana.
– Ser man 10-15 år tillbaka handlade mycket om att avlasta kroppen. Det var mycket fokus på ordentliga produkter, med särskilda mått för skrivbord och stol. Nu säger vi istället att du kan sitta precis som du vill, bara du varierar dig tillräckligt ofta, säger Sara och utvecklar:
– Det finns en fara i att stanna i en och samma position. Det är bra att stå och jobba men det är inte bara fördelar med det, framförallt om det handlar om lång tid i samma position utan rörelse. Du ska helst byta
position så ofta som möjligt, allra helst varje halvtimme.

Sara menar att det finns enkla knep att tillgå för att du ska få in rutinerna och inte tappa arbetslusten:

  • Pausa ofta och gärna på olika sätt för återhämtning, både fysiskt och psykiskt.
  • Ta mikropauser, det räcker med några sekunder då du gör något annorlunda samtidigt som du jobbar. Till exempel tittar upp i taket, trycker svanken mot sitsen eller trycker ihop skulderbladen.
  • Ta korta pauser, 1-3 minuter varje timme. ­Aktivera de stora muskelgrupperna, till exempel genom att jogga på stället eller dansa loss. Titta samtidigt ut genom ett fönstret för att vila ögonen från skärmen.
  • Vid fika- och lunchpaus, ta en promenad utomhus i grön miljö.

Och allra viktigast, menar hon – använd fantasin:
– Tänk tillbaka; hur har dagen sett ut? Försök sedan planera kreativt för hur du kan variera nästa dag. Lägg en kudde i ryggen när du sitter vid köksbordet, använd fristående tangentbord och upphöjd laptotskärm. Har ni egen förberedelse, lägg dig i soffan. Spåningsmöte? Ta en promenad under tiden.

Föregående artikelHär finns 350 lediga jobb
Nästa artikelKörberg till Sara kulturhus: ”En legend”