Så fixar du en vild trerätters!

Älg, kantareller och lingon. Vi älskar hösten med alla dess härliga smaker och färger. Här bjuder Sandra Lindgren, Skellefte­kocken, på recepten till en viltinspirerad trerätters.
– Det här passar väldigt bra till hösten. Det mesta kan du hitta i skogen; kantareller, lingon och älg om du är jägare.

119297723 1672639789567641 3897260508623534316 n 002

Mustig älggryta med potatispuré
För 8 personer:

– ANNONS –

Ingredienser
• 1 kilo grytbitar av älg, hjort eller rådjur
• 1 tsk salt
• 1 tsk svartpeppar, nymald, + 2 tsk
• 2 msk smör
• 1 flaska Carnegie porter, (50 cl)
• 2 msk kalvfond, konc
• 0,5 dl soja, japansk
• 2 tsk enbär
• 3 vitlöksklyftor
• 2 lagerblad
• 2 tsk timjan, eller 5 färska kvistar
• 2 dl crème fraiche

Garnering:
• 300 g champinjoner
• 200 g smålök, fryst
• 1 msk smör
• 0,5 tsk salt
• 2 msk gräslök, finhackad, eller persilja

Potatispuré med rotselleri:
• 1,5 kilo potatis
• 500 g rotselleri
• 50 g smör
• 2 dl mjölk,
• 2 tsk salt
• 2 msk gräslök, finhackad

Gör såhär:
1 1/2 TIMME

• Krydda köttet med salt och 1 tsk ­peppar. Bryn det i omgångar i smör i en stekpanna.
• Lägg över i en gryta och häll på porter, fond och soja.
• Krossa enbär och skalade vitlöks­klyftor lätt med knivbladet. Lägg ner ­enbär, vitlök, lagerblad och timjan i grytan. Krydda med 2 tsk peppar.
• Sjud grytan under lock ca 1 timme, tills köttet är mört. Ta av locket och koka ihop skyn cirka 10 min. Rör ner crème fraichen.
• Puré: Skala potatis och roch skär i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
• Krossa potatis och med smöret. Tillsätt mjölken och mixa till en slät puré. Krydda med salt och rör ner gräslöken.
• Ansa svampen. Bryn svamp och lök i smör tills de fått fin färg.
• Krydda med salt och blanda ner gräslöken. Lägg ner fräset i grytan strax före servering.
• Servera med potatispuré och grön­saker.

kantarelltoast 002

Kantarelltoast

Ingredienser
• 250 g kantareller
• olja
• smör
• salt
• vitpeppar
• 4 skivor ljust surdegsbröd
• 4 msk färskost med vitlök och örter
• 1 dl creme frachie
• ½ riven vitlöksklyfta
• 1/2 dl hackad persilja

Gör så här
FÖR 4 PERSONER
• Rensa kantarellerna och borsta dem. Obs: skölj dem inte!
• Fräs kantarellerna med olja och smör på låg värme tillsätt salt och vitpeppar.
• Blanda under tiden ihop crème frachie, vitlök och salt i en skål.
• Återgå till kantarellerna och tillsätt yterligare en klick smör och låt kantarellerna bli något krispiga. Ta undan från spisen.
• Stek brödet i resten av smöret. Bred på färskosten och toppa med svampen, vitlöks dressingen och toppa med persilja.

morotkaka bild 002

Saftig morotskaka toppat med färska lingon

Botten
• 300 gram morötter, grovt rivna
• 1,5 dl lingon
• 3 dl rapsolja
• 4 dl vetemjöl
• 3,5 dl socker
• 3 st ägg
• 1 tsk bakpulver
• 1 st bikarbonat
• 1 tsk vaniljsocker
• 1 tsk kanel
• 0,5 tsk ingefära, malen

Topping
• 500 gram kvarg
• 2,5 dl florsocker, Öka mängden florsocker om du vill ha den sötare
• Topping färska lingon.

Tillagning
• Ugn 175*C + 24cm bakform
• Vispa ägg (ett ägg i taget) poröst
• Ner med all socker, vispa samtidigt
• Vispa ner oljan
• Blanda mjöl, kryddor, bikarbonat osv i en skål
• Blanda försiktigt ner mjölblandningen i äggblandningen
• Häll ner allt i kakformen och värva med lingon
• Nedersta delen av ugnen i 40-50 min
• Topping:
Mixa florsocker och kvarg. Lägg på toppingen när kakan är sval. Dekorera med färska lingon.

– ANNONS –
Föregående artikelHöstens bästa böcker
Nästa artikelJag ser framemot att fortsätta vår resa