Så enkelt sparar du på uppvärmingen

capeutantext

Oavsett om du vill borra en ny vattenbrunn till stugan eller investera i bergvärme kan Cape Energi – som är certifierad brunnsborrare – hjälpa dig.
– I många av de äldre grävda brunnar blir det mycket ytvatten och ofta blir det lite surt, men det slipper du om du borrar en ny vattenbrunn, säger Peter Björkman på Cape Energi.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

För 17 år sedan grundades Guldstadens Energiborr. 2017 köptes företaget av Peter Marklund och numera heter bolaget Cape Energi och har för närvarande sju anställda.

När det kommer till bergvärme finns det många fördelar att ha det som värmekälla.

– Det är väldigt bekymmersfritt och miljövänligt. Det går åt mycket mindre energi då man tar tillvara solenergi ur berget, och man sparar därmed mycket i uppvärmningskostnader, säger Peter Björkman.

Cape Energi är certifierad brunnsborrare, vilket bland annat innebär att de har minst tre års erfarenhet av brunnsborrning samt har godkänt i ”Juridik för brunnsborrare”. Att borra ett bergvärmehål går relativt snabbt. Vanligtvis tar det en till två dagar och det kan göras året om.

När det kommer till borrning av vattenbrunnar görs det oftast i fritidshus där det inte finns kommunalt vatten.

– I många av de gamla grävda brunnarna blir det mycket ytvatten och ofta blir det också lite surt vatten. Har du otur kan det även springa in en råtta i dem, men det slipper du garanterat om du borrar, säger Peter Björkman och fortsätter:

– Många gånger vill stugägarna kanske även ha ett enskilt avlopp. Då kan systerföretaget Cape Mark hjälpa till eftersom de diplomerade för anläggning av små avlopp, säger han.

Cape Energi är en del av Cape-familjen och utöver energibolaget finns även Cape Park, som sköter, utvecklar och anlägger utemiljöer åt både offentliga och privata fastighetsägare, samt nämnda Cape Mark, som gör alla typer av mark- och anläggningsarbeten. Att de har så pass många kompetenser inom Capefamiljen är en stor fördel för kunderna.

– Om vi exempelvis borrat ett vatten- eller energihål kan Cape Mark hjälpa till med återställning av tomten om det finns sådant behov. Dessutom finns ju alltid möjligheten att även anlita Cape Park om man vill passa på att fixa utemiljön ytterligare, säger Peter Björkman.

Finns det några fler fördelar med att ni har tre olika bolag?

– Vi kan låna både maskiner och anställda mellan varandra och för kunden blir vi en komplett partner, säger Peter Björkman.

Förutom borrning av energibrunnar (bergvärmehål) och vattenbrunnar håller Cape Energi även på med lösullsisolering. Att anlita Cape Energi för att isolera din vind eller tilläggsisolera väggar kommer garanterat att spara dig både tid och smärta.

– Det är jobbigt och besvärligt att isolera ovanför huvudet. Därför är det mycket smidigare att göra klart det andra och sedan kommer vi och blåser in isoleringen, säger Peter Björkman.

– Vi isolerar framför allt vindar vid både nyproduktion och i befintliga hus. Många vill även ha hjälp med tilläggsisolering av villan, stugan eller utbyggnaden, säger han.

Cape Energi kan även hjälpa till med torrsugning av gammal isolering som spån och dylikt – och de kan göra det på allt från små garagetak till stora industribyggnader.

Föregående artikelHög lärarbehörighet i Skellefteå
Nästa artikelUppgifter: Veteranen lämnar Skellefteå AIK