Rekordstor berättarfestival

Native bild Berattar

En rekordstor festival med mer än 180 tillfällen till berättarupplevelser i hela Skellefteå kommun. Festivalcentrum i en av världens högsta träbyggnader – Sara kulturhus.

När Berättarfestivalen inleds 17 oktober finns det många anledningar för arrangörer och publik att känna sig förväntansfulla. ”Nu kan vi äntligen, genomföra Berättarfestivalen fullt ut utan att behöva pandemianpassa och vi har ett rekordstort programutbud”, säger Robert Herrala, avdelningschef på Nordiskt Berättarcentrum som är festivalens huvudarrangör.

Berättarfestivalen i Skellefteå genomförs i år för fjortonde gången, och för andra gången är Sara kulturhus ett givet centrum för många av festivalveckans evenemang och framförallt platsen för de flesta av Nordiskt Berättarcentrums och Västerbottensteaterns program.
Men det är inte bara Nordiskt Berättarcentrum och Västerbottensteatern som presenterar föreställningar. Runt om i hela Skelleftebygden bubblar det av berättarglädje och totalt är det ett femtiotal arrangörer som tillsammans står för programutbudet.

Till Bureå kan man åka för att höra berättelsen om kvinnorna runt Beatles, och besöker man något av kommunens närbibliotek finns möjlighet att lyssna på ”Kvinnors arbete – en osynliggjord historia”. Jörn arrangerar författarsamtalet ”London Calling” och till Varuträsk kommer Solja Krapu-Kallio med sin estradpoesi.

Dessutom blir det konstutställningar, musik och spontana pop-up-program där man minst anar det. Berättarfestivalen ska färga hela Skellefteå kommun.
– Hela festivalen bygger på att det ska finnas något för alla åldrar. Vi blandar också inbjudna konstnärer med amatörer och professionella program med lokal ”storysharing”. Utbudet blir maffigt och det finns även programpunkter på engelska, säger festivalens producent Monica Lindgren.

Flerspråkiga program
Jesper la Cour Andersen, världsberättare från The Telling Theatre i Köpenhamn, gästar festivalen tillsammans med Troels Kirk Ejsing. De har förvandlat Englands nationalepos ”Beowulf” till en dagsaktuell berättarföreställning som inte liknar någonting annat. Det har prisats för sitt innovativa berättande och utlovar spänning, humor och stor närvaro. Föreställningen spelas på engelska för både skolklasser och vuxna.
Flera av veckans gästande artister medverkar också i fredagkvällens ”Story Fight Night”. Det är ett internationellt ”berättarbattle” där två lag tävlar i att improvisera fram berättelser. Det är intensivt, interaktivt och slutresultatet inte sällan hejdlöst roligt.

Native bild Berattar 2

Premiär med Frida Selander

I årets festivalprogram ingår även en urpremiär med artisten Frida Selander. Hennes ”Det börjar i dig” är en stark och personlig berättelse med nyskriven musik. Produktionen har arbetats fram i residens på Nordiskt Berättarcentrum och tillsammans med koreografen och regissören Björn Säfsten och musikproducenten Oskar Sandlund. Föreställningen har premiär under ”Festivalklubb” på torsdagkväll och spelar även på lördag för att därefter gå ut på turné i länet.

Sportberättelse med skridskokungen Nils van der Poel
Unikt för årets festival är också en efterlängtad ”sportberättelse” där den olympiske skridskoåkaren Nils van der Poel berättar om motivation och hur han nådde sina drömmars mål.
– Bland 400 förfrågningar valde han att komma till Berättarfestivalen i Skellefteå för att berätta om sina framgångar. Vi blev såklart jätteglada och gör nu arrangemanget i samarbete med både idrottsrörelsen och näringslivet. Intresset är stort och vi hoppas locka både barn och vuxna, berättar Monica Lindgren.

Barnens berättarfestival
Theresa Eriksson, pedagog och projektledare på Nordiskt Berättarcentrum vill också lyfta fram ”Barnens berättarfestival” som en självklar del av programmet.
– För de något yngre barnen och förskolorna finns ”Sagotältet” och ”Sagor på flera språk”. På närbiblioteken spelas program som ”Fågeln Sara söker en vän” och ”Danssaga”. Och för äldre barn och ungdomar rekommenderas naturligtvis den fartfyllda och bloddrypande berättelsen om ”Beowulf”.
– Har ni inte hunnit se Västerbottensteaterns föreställning ”Mira – flickan från långt borta”, så finns den möjligheten under festivalen och den passar för hela familjen. Ta även del av program som genomförs av barn, som Kulturskolans ”Körpå” där barn berättar genom sång och ”Rädda barnens utställning” där åk 3 från Bureåskolan ställer ut sina berättelser kopplade till barnkonventionen, avslutar Theresa.

Komplett program och övrig information finns på berattarfestivalen.se.

Foton: Olaf Kraak och Patrick Degerman

Föregående artikelStjärnfotograf till Sara kulturhus
Nästa artikelVarför sover vi så dåligt