Pontus formger – med inspiration av Norrland

jonas

Med ingivelse av den norrländska naturen formger Pontus Ågren, Boviken, sina produkter. Företaget, Pontus Agren Design, har han drivit i knappt ett år – och det har redan fått stor uppmärksamhet.

TEXT: BIRGITTA HÄGGLUND

För Skellefteåguiden berättar han hur tankarna gick innan han valde att starta eget.
– För att sammanfatta det lite kort så startade jag upp ett företag direkt efter min utbildning inom industridesign uppe i Luleå, där jag tagit fram en karaff och glas som jag sålde i några år. Sedan blev det några års paus innan jag fick chansen att sitta med i en jury på en tävling hos T2 college. Då insåg jag hur mycket som jag saknat att hålla på med formgivning. Det blev sedan en fika med Stina på Artic Design of Sweden några månad senare och efter det mötet tog jag beslutet att starta igång igen och nu blickar jag bara framåt.

Vad är det som är så roligt att jobba med formgivning och design?
– En väldigt bra fråga, som det säkert finns många svar på. Men spontant är det första som jag tänker på att det är fritt och bara jag själv som sätter gränserna och precis som du frågar, att det är roligt.

Var producerar du dina produkter?
– De produkter som jag kan färdigställa själv tillverkar jag hemma. Men sedan har också mitt mål alltid varit att hålla produktionen nära mig så att jag ska enkelt kunna jobba tillsammans med leverantörerna. Det har funkat bra, förutom på glasprodukterna. Jag har sedan länge haft ett samarbete med en hytta nere i Småland. Fast det har nog mest med att jag aldrig hittat någon som kan tillverka glasprodukter här uppe.

Förra året valdes dina produkter in i Artic Design of Sweden. De har som huvudsakliga syfte att hjälpa företag att ställa ut sina produkter i utvalda städer utomlands. Hur har det gått?
– Det har väl egentligen gått ganska bra, lite typiskt norrländskt svar. Just när jag blev utvald till att ställa ut i Oslo så kom Covid och allt blev inställt. Då försvann chansen att få följa med alla företag dit och det kändes så klart trist. Men något positivt i allt var att jag hann med en massa annat i form av utbildningar via Artic Design of Sweden, som gjort att jag har kommit längre i mitt företagande än vad jag hade trott innan. Det är något som jag värdesätter högt.

Kommer vi se några nyheter i ditt sortiment under kommande år?
– Ja absolut, jag har haft lite längre process än planerat på några produkter, men planen är att inom en snar framtid kunna visa tre till fyra nya produkter.

Föregående artikelBrasseri vill öppna i Skellefteå
Nästa artikelNattåget kommer till Skellefteå