Petter till Skellefteå

Petter 696x364 1

Petter 48 år, har verkat i musikens tjänst i över 20 år. Med 15 fullängdsalbum i sin repertoar har han sålt ut turnéer, konserter och svettiga klubbkvällar landet över. Nu är han högaktuell med det nya albumet ”Hälsa Stockholm” och den 1 april besöker han Sara kulturhus för en oförglömlig konsert.

Petter är en av Sveriges största artister. Med sin både kaxiga och genomtänkta musikstil är han också en av Sveriges folkkäraste artister och har alltid många järn i elden som musiker, konstnär, sommelier, textförfattare och extremsportare.

Vad tycker du är roligast att jobba med?
– Jag jobbar mest som textförfattare och musiker, men även en hel del som konstnär. Omslaget till mitt senaste album är det för övrigt jag som målat. Det jag är mest stolt över just nu, förutom att jag ska ut på turné, är att jag kommit med på Liljevalchs vårsalong. Dina låttexter är ofta baserade på ditt liv.

Berätta om senaste albumet ”Hälsa Stockholm” som släpptes 16:e september ifjol
– Jag bor i Stockholm men spenderar mycket av tiden i Jämtland och Åredalen, där min familj bor. Jag har även en son sedan tidigare som bor i Stockholm, så jag åker lite fram och tillbaka. ”Hälsa Stockholm” är inget uppbrott med stan, utan mer som ett relationsdrama mellan mig och min hemstad som den 6:e generationens Södermalmsbo jag är. Jag har skrivit låtarna som att vi har en relation och jag tror många kan ta till sig texterna var än i landet man bor. Namnet ”Hälsa Stockholm” kom till när jag och Mia Granberg satte refrängen. Vi pratade om känslan och hur det är att sätta sig på nattåget och åka till Norrland. För mig är det ofta befriande när man lämnar stan och åker i väg, sedan blev det även en bra albumtitel att jobba kring.

Albumet innehåller även några riktigt spännande gästartister
– Molly Hammar kom in mot slutet och visade genast vilken mäktig röst hon har. Jag och Mia tyckte direkt att refrängen i låten ”Hälsa Stockholm” var hennes. Det roliga med Benjamin Ingrosso är att han redan 2006 var med i videon till låten ”De går bra nu”. Då var han väldigt ung och vi har efter det pratat om att göra något nytt tillsammans och när Benjamin till slut skickade mig en spännande text blev låten ”Komma över dig” till. Andra artister som medverkar på det nya albumet är Titio ”Glatta livet”, Eye N´I ”Ansvar”, Madisen Jane ”Går på moln” och Gammal ”Hundratusen”.

Ditt musikintresse började tidigt men hur kommer det sig att du valt att rappa på svenska?
– När jag började rappa skulle det låta som om man var uppväxt på en bakgata i USA, men då jag var från Vitabergsparken och inte hade den bästa engelskan blev svenska naturligt. Efter studier på Komvux insåg jag kraften och styrkan i det svenska språket och har därför valt att fortsätta jobba med det.

Till sist, vad kommer Skellefteå få uppleva på Sara kulturhus?
– Ni kommer få uppleva en jäkla show, mycket musik och en spännvidd över allt som jag har gjort genom hela min karriär, avslutar Petter.

Föregående artikelSoloartisten Joel släpper platta
Nästa artikelSCA´s eltimmerbil skapar historia