Pär Lindholm lever loppan

Native bild per 1

Pär Lindholm är tillbaka i Skellefteå AIK. Han är det som nybliven tvåbarnspappa och med ett speciellt år bakom sig. Här berättar han om tiden i KHL, beslutet att inte åka tillbaka till Ryssland samt varför han alltid har saknat Skellefteå – oavsett var i världen han har bott.

När Skellefteåguiden får tag i Pär Lindholm har det gått drygt två månader sedan det blev officiellt att 30-åringen återvänder till AIK – och det är inget snack om att han trivs med livet just nu.
– Det känns otroligt skönt att vara tillbaka, konstaterar han.

Att han är tillfreds med tillvaron är inte bara tack vare det hockeymässiga. Den största anledningen är att han nyligen blev pappa för andra gången.
– Nu har vi två småttingar här hemma. Stella på fem månader och Elise på två år. Det är helt fantastiskt på så många sätt och vis. Visst, man får anpassa livet lite, men jag har inget att klaga på. Vi lever loppan, säger Lindholm.

Han återvände till AIK säsongen 2020/21 efter några år i Nordamerika, men det blev bara 23 matcher (grundserie+slutspel) i AIK innan det blev dags för ännu en flytt. Den här gången till Ak Bars Kazan, där han spelade den gångna säsongen.
– Främst vill jag säga att det var bättre än jag trodde. Man har hört en del storys och en del dåligt om Ryssland. Min upplevelse var väldigt bra, med allt från middagar och resor till boende. Vi hade inget att klaga på. När man åker till olika städer ser man visserligen att standarden kan variera väldigt mycket. Klyftorna är stora, men jag upplevde inte båda sidorna, säger han.

Förra säsongen gjorde Lindholm 19 poäng på 20 matcher. I februari åkte han sedan till Skellefteå för att vara vid sin frus sida under den sista tiden av graviditeten.
– Under den här tiden gick Rysslands trupper in i Ukraina och då var det ingen idé att åka tillbaka till Ryssland, säger Lindholm.

Var klubben okej med det eller hur gick dialogen?
– Jag vet inte vad jag ska säga. Det ville ha dit mig, men samtidigt förstod de väl situationen, säger han.

Behövde du köpa ut dig från kontraktet?
– Jag passar på den. Jag vill inte prata om det så mycket, säger Lindholm.

Familjen var med honom under två månader i Ryssland, men resterande tid var han där själv. Förutom att umgås med andra importer började han rita på det hus som de nu håller på att bygga, och som förhoppningsvis går att flytta in i om ungefär ett halvår.

– Vi ska bygga ett Jörnträhus och då passade det bra att rita lite på det när jag hade tid över, berättar han.

Har du en arkitektådra i dig?
– Jag hade hoppats det, men tyvärr, säger han och skrattar. Jag ritade lite och sedan fick Jörnträhus komma med idéer och förslag, berättar Lindholm.

Är det någon detalj i husbygget som du är extra nöjd med och fick kämpa för att få igenom?
– Vad skulle det kunna vara? Ett dubbelgarage fick jag igenom. Kanske att det skulle vara det, men annars har vi varit överens med det mesta, säger Pär.

Kommer du att vara delaktig i bygget?
– Jag gillar faktiskt sånt där, men jag försöker verkligen att hålla mig undan och lägga energi på barnen och träning. Just nu är det viktigare, men får jag någon dag över i höst eller vinter kanske jag åker dit någon sväng, säger Lindholm.

Även om han trivdes bra i Ryssland berättar Lindholm att avsaknaden av familjen blev stor under månaderna de var ifrån varandra förra säsongen.
– Klart att det var tufft. Samtidigt var det något jag räknat med och på något sätt accepterat. Det var en smäll jag fick ta, men det är också den största anledningen till att jag vill vara hemma. Vi trivs så bra här. Vi har mycket släkt och vänner här, säger han.

Skulle du beskriva dig som hemmakär?
– Ja, det skulle jag göra. Jag har egentligen alltid längtat hem oavsett var jag har varit. Jag gillar mitt liv och det jag gör här hemma så pass mycket, säger AIK-centern.

Utöver närheten till nära och kära, vad är det som gör att du trivs så bra här?
– Jag är ganska aktiv. Jag gillar att spela golf och discgolf. Mycket sådana grejer. Jag spelade lite fotbollsgolf i sommar. Sedan har jag några gamla polare som jag brukar spela padel och tennis med, säger Lindholm.

Är du hemma för att stanna nu?
– Det känns lite så. Jag har tre år till kvar på kontraktet. Vi är här några år till i alla fall. Sedan får vi se, men jag börjar komma upp lite i åren. När kontraktet går ut är jag inte jätteung. Vi får se vad som händer, säger Lindholm.

Han är inte de enda återvändaren i AIK inför den här säsongen. Även Andreas Wingerli och Arvid Lundberg är tillbaka. Lägg därtill att klubben har förlängt med exempelvis Oscar Möller, Joakim Lindström och Filip Sandberg, vilket gör att Lindholm har mycket höga förväntningar på laget.
– Vi ska tampas i toppen av SHL. Jag hoppas att det blir ett långt slutspel och att vi kan gå hela vägen. Man får se lite hur det utvecklas under säsongen, men just nu känns det som vi har en fin stomme och många bra karaktärer som alla drar åt samma håll. Då brukar det bli bra i slutändan, avslutar Pär.

Text: Johannes Hägglund Foto: Samuel Söderlund, Saga Westin

Föregående artikelBiljettsläpp för berättarfestivalen
Nästa artikelNy festival i Jörn – Open Fire Festival