Nya hotellchefen som hittat hem i Skellefteå

aliki fb

Hon har jobbat på ett av världens största flygbolag och haft många ledande positioner inom hotellbranschen. Aliki Krantz skulle med gott samvete kunna summera en fantastisk karriär. Så hur kommer det sig att hon som 56-åring istället väljer att flytta 80 mil norrut för att inleda nästa kapitel som hotellchef på Wood Hotel i Skellefteå?

– Har du hört den där om sockerkakan?

Aliki Krantz blickar mot hisspegeln för att försäkra sig att läppstiftet ­sitter bra och svarar sedan på sin egen fråga, på väg till hotellets artonde ­våning för intervju och fotografering.
– Det var under en av mina första dagar här. Jag hade köpt en soffa på Anderstorp, matbord och köksstolar i Skelleftehamn och en byrå på Sörböle, och funderade hur jag skulle få hem allt. Då slog det mig att en före detta kollega kommer från Skellefteå. Jag ringde honom och det visade sig att hans föräldrar bor kvar här och är pensionärer. Det tog bara en liten stund så hade de kört hem alla möbler till mig. Dessutom hade de tagit med hembakad sockerkaka som de bjöd på.

aliki3 fb
Alikis ögon glittrar under hela historien och när hon är klar brister hon ut i ett av sina ­bredaste leenden.
– På riktigt, hur fint är inte det?

Frågan är givetvis retorisk och det krävs inte lång stund för att utläsa att generositet och vänlighet är något som Aliki Krantz värderar högt. Det och en tydlig struktur, som hon berättar varit en röd tråd genom hennes karriär på Singapore Airlines, TUI, Nordic Choice Hotel, Radisson och hennes senaste befattning i Stockholm som försäljningsdirektör på Winn Hotel Group.

Eller ”ramar och kramar”, som hon brukar sammanfatta sitt ledarskap.
– Det tror jag är jätteviktigt. Hittar man glädjen hos medarbetarna smittar det av sig på gästerna. För ser man det krasst erbjuder alla hotell samma produkt. För att bli nummer ett måste vi ge våra gäster en upplevelse och ett minne. Och för att nå dit, att kunna ge den energin, krävs det att vi jobbar tillsammans med glädje och passion.

aliki2 fb

Aliki, som berättar att hon har grekiskt påbrå genom sin mor och att hon ärvt humorn av sin far från Västkusten, föddes 1965 i Stockholm. Det är i huvudstaden hon haft sin bas, i synnerhet Nacka – där hon tillbringat hela sitt vuxna liv tillsammans med de numera utflugna ­sönerna Niklas, 25, och Jonas, 23.

Så hur kommer det sig att hon hamnade i Skellefteå?
– Det var perfekt tajming, kan man säga. Hotell­et jag jobbade på, Park Inn by Radisson, såldes – och då inte vd:n ingick i köpet stod jag på vänt. Det hade David (Åberg, vd på Wood ­hotel) koll på och kontaktade mig. Jag funderade ett dygn, sedan meddelade jag ledningen att jag var intresserad, säger Aliki.

Vad visste du om Skellefteå då?
– Inte mer än det som skrivits i media; att det är en stad i en otroligt expansiv fas i och med Northvolt, som dessutom fått ett nytt fint trähotell.

Den 1 mars i år tillträdde hon rollen som ny hotellchef på Wood Hotel i Skellefteå. Den första månaden har handlat om att sätta sig in i sitt nya arbete, där hon ansvarar för den dagliga driften på hotellet och har personalansvar för samtliga medarbetare. Men också till att ­utforska sin nya stad – och förbereda sig för sitt nya liv i norr.
– Det första jag gjorde var att införskaffa nya längdskidor och besöka den lokala frilufts­affären, för att höra mig för om fiskekurser. Det är något jag vill prova på och lära mig mer om. Liksom att plocka svamp och hjortron, ­säger Aliki med ett leende.

Föregående artikelSkellefteborna rusar till golfens nybörjarkurser
Nästa artikelMöller vann smart bastutunna