Ny restaurangutbildning i Skellefteå

restaurangskola 696x364

Från och med hösten 2024 har Skellefteå en ny gymnasieutbildning inom restaurang och livsmedel. Det är en praktisk utbildning som genomförs i nära samverkan med lokala företag. På tisdag den 21 november är media välkomna att träffa lärare och några av de entreprenörer som kommer att arbeta med utbildningen.

I ett snabbt växande Skellefteå är restaurangnäringen en av de branscher som utvecklas allra mest och det finns ett stort behov av utbildad personal.

– Den nya utbildningen är en viktig satsning på framtiden. En förutsättning för att Skellefteå ska fortsätta utvecklas är att det finns lokala möjligheter till utbildningar inom bland annat restaurangbranschen, säger Johanna Smitt, rektor för restaurangprogrammet.

3 märken banner bokslut 800x800

Utbildningen är platsförlagd, vilket betyder att den genomförs på skolan under ledning av programmets erfarna lärare. Den har 16 platser och ger precis som alla yrkesprogram även grundläggande behörighet för att söka vidare till högskolan. Utbildningen har stort fokus på verklighetsbaserade moment och vid utvalda tillfällen under terminen kommer man öppna upp matsalen på Campus, med servering för allmänheten med olika teman och inriktningar inom matlagning.

Eftersom utbildningen genomförs i samarbete med lokala restauranger och hotell kommer vissa kursmoment att förläggas i krogarnas egen verksamhet och etablerade kockar kan själva hålla i vissa av utbildningens moment i skolans lokaler.

– Allt för att ta tillvara den unika kompetens som finns på orten, oavsett om det handlar om fine dining, husmanskost eller andra specialinriktningar, säger Jonas Markström, lärare på restaurangprogrammet.

Restaurangprogrammet finns också tillgängligt som lärlingsutbildning i Skellefteå.

Föregående artikelDad Harmony på turné
Nästa artikelCirkus Cirkör till Skellefteå