Ny mässa för länets föreningar

foreningsmassan

Den 13-14 augusti är det äntligen dags för Föreningsmässan. Under två dagar kommer länets föreningar att samlas på Noliaområdet i Umeå i syfte att stärka det lokala föreningslivet.
– Vi har saknat ett forum där alla föreningar, från ­idrottsvärlden till politiken, kan ses och utbyta idéer, säger projektledaren Christer Bofeldt.

Drygt 40 föreningar har redan anmält sitt deltagande i mässan, men eftersom det fortfarande är god tid att anmäla sig hoppas arrangören att antalet skall närma sig de 50 som är satt som tak.
– Vi håller just nu på att fylla upp med deltagare och intresset är stort. Vi kan redan konstatera att vi kommer att ha en stor bredd, allt från religiösa, politiska och idrottsföreningar har anmält sitt intresse, säger projektledaren Christer Bofeldt som tillsammans med sin fru Elisabeth är initiativtagare till Föreningsmässan.

Tanken är att mässan ska anordnas två gånger per år, i olika delar av landet. Den första gången blir det i Västerbotten och på Noliaområdet i Umeå.
– Den här idén har jag funderat på i flera år och nu, efter att pandemin är över, kan vi äntligen sjösätta den. Jag har själv verkat i olika föreningar sedan 70-talet och det här är något jag verkligen brinner för, säger Christer.

Mässan kommer att hållas ­under två ­dagar, och här kommer besökarna förutom en stor utställningsyta från totalt 50 föreningar också kunna gå på seminarier, debatter och samtal.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är en av de namnkunniga före­läsarna, liksom Hans Öhlund som kommer att berätta hur det är att jobba som förtroendevald i ett stort förbund. Dessutom kommer Skattemyndigheten finnas på plats för att förklara vilka skatteregler som gäller för föreningar, likaså Länsförsäkringar som varje år delar ut stipendier till Västerbottens idrottare.

Förutom detta kommer också den folkkära folkmusikern Kalle Moraeus att uppträda.
– Den här mässan ordnar vi för och med föreningarna, säger Christer och fortsätter:
– Det är helt gratis att gå in på området. Det enda som kostar är seminariumet som kostar 200 kronor.

Varför är det här så viktigt?
– Föreningslivet är en av de viktigaste ­funktionerna inom demokratin. Här har har du möjlighet att påverka samhällsutvecklingen, oavsett om du är en liten förening eller ett politiskt parti. Förutom detta är förenings­livet en viktig samlingsplats som fram­förallt får ungdomarna att aktivera sig, säger ­Christer.

Föregående artikelReggaestjärna klar för Summertime
Nästa artikelSommarnumret är här