Nu släpps biljetterna till Musikanternas uttåg

vbteatern

Nu släpper Västerbottensteatern biljetter till världspremiären 17 november 2021 på scenversionen av PO Enquists Musikanternas uttåg. Det blir dessutom Västerbottensteaterns första egna produktion som sätts upp i nya Sara kulturhus som invigs samma höst. Snacket på stan är att förväntan är stor hos publiken – så kö är att vänta till de 292 biljetterna när försäljningen startar i morgon onsdag kl 10.00.
– Det blir jättespännande, säger Kristina Bygdén på Västerbottensteatern.

 

Att göra teater av Musikanternas uttåg, som kallats något av ett epos för Skellefteåbygden, har länge diskuterats och önskats av många så det var en efterlängtad möjlighet som Västerbottensteatern fick när  PO Enquist äntligen gav sitt godkännande till iscensättningen. Och nu utlovar regissören och tillika Västerbottensteaterns konstnärlige ledare Bobo Lundén en fest för publiken när musikanterna äntligen får göra sitt intåg på teaterscenen:
– Västerbottensteaterns första premiär i Sara kulturhus blir en storslagen musikteaterfest med spektakulära scenlösningar, västerbottniskt berättande och en 13 personer stark sjungande och musicerande ensemble.

– ANNONS –

PO Enquist om Musikanternas uttåg

”Den handlar om om den tid då västerbottningarna fick människovärde”, som PO Enquist själv har beskrivit sin roman. Med sin unika ton fylld av humor, medkänsla och brutal uppriktighet skildrar Enquist en handfull färgstarka människoöden och samtidigt ett avgörande skede i Sveriges historia. Berättelsen utspelar sig under några avgörande år i början av 1900-talet då sågverken står tätt utmed norra Sveriges kust och missnöjet med orättvisor och umbäranden jäser. I Enquists uppväxttrakter kolliderar vid denna tid två av våra stora folkrörelser; den kristna väckelsen och den socialdemokratiska arbetarrörelsen, som båda kom att bli avgörande för vår utveckling till en demokrati.

I berättelsens centrum står Nicanor Markström som är 10 år gammal, när han träffar agitatorn Elmblad vid Burefjärden en augustidag år 1903  Pojken har aldrig sett en stockholmare i verkligheten förut och han vet inte vad ”social å nanting”, som det står på Elmblads plakat, är för något. Genom Nicanors försorg får socialisten ett bryskt mottagande av Burebygdens arbetare och lämnar Västerbotten med övertygelsen att han aldrig kommer att återvända. Men mötet ska komma att bli avgörande för dem båda.

Rekordtidigt biljettsläpp

Med övertygelsen om att det finns ett stort publikt intresse för Musikanternas uttåg så släpps nu biljetterna mer än ett år före premiär för bokning på tickster.com eller direkt på Skellefteå Turistcenter. Så långt före en urpremiär har Västerbottensteatern aldrig tidigare haft biljettsläpp.

– ANNONS –
Föregående artikelGuidar oss mot toppen
Nästa artikelRoliga aktiviteter på höstlovet