Nostalgisk comeback för David Lindgren

david

Efter succéerna i Melodifestivalen och ”Let’s Dance” har hela landet tagit David Lindgren till sitt hjärta. Skellefteåguiden möter en hemvändande stjärna – som i sommar ska utkräva revansch på Stadsfesten.

Även den som är aktivt ointresserad av David Lindgren känner till hans livshistoria. Född och uppvuxen i Ersmark utanför Skellefteå. Han gick teaterlinjen på Anderstorpsgymnasiet och studerade sedan tre år på Performing Arts School i Göteborg. Efter att ha medverkat i musikaler som ”Mamma Mia”, ”High School Musical” och på Göta Lejon testade han vingarna som artist i Melodifestivalen. Bäst under hans tre medverkande år gick det bäst 2012, då han slutade på en fjärdeplats med bidraget ”Shout it out”.

Koordinaterna i David Lindgrens musikaliska universum är följaktligen svåra att ­definiera. Därför var det kanske symptomatiskt att hans definitiva genombrott kom som programledare, då han 2017 ledde Melodifestivalen tillsammans med Hasse Andersson och Clara Henry. Över en natt blev han ”David” med hela svenska folket.
– Först var det breakdance, sedan Wallmans Salonger innan jag satsade stenhårt på musikaler. Det gick några år och artisteriet växte alltmer. När jag sedan fick frågan att programleda var det som att allt jag lärt mig bakades ihop i en och samma roll, säger David med ett leende.

När Skellefteåguiden får en pratstund med David är han nyss hemkommen från en promenad runt Värmdö, där han bott i drygt sju år tillsammans med fru och två barn. Efter en intensiv vinter och vår har han aktivt luftat sommarschemat till i år.
– Jag har haft superroligt och jobbat enormt mycket, men till slut måsta man ta en paus och ladda batterierna. I sommar blir det till exempel första gången på fem år som jag inte medverkar på Diggilooturnen, säger David.

Så hur ser planen ut i sommar?
– Först och främst måste jag avsluta några ­pågående projekt, sedan blir det fokus på sommarledighet och att träna upp min kropp. Det kommer att behövas i höst då det drar igång igen, säger David.
Men innan dess ska David återvända till ­Skellefteå och Stadsfesten, där han i år ska hålla i underhållningen under den stora ­företagsfesten.
– Det ska verkligen bli roligt, och något jag ser framemot enormt mycket. Stadsfesten är för mig en riktig hemvändarfest, langos och mycket glädje, säger David.

Och det är faktiskt med en gnutta revansch han återvänder. David har uppträtt på Stadsfesten två gånger om; 2016 som en av underhållarna i mattältet och 1998 med en dansuppvisning innan Petter. Men det finns en scen som David Lindgren återkommer till. Den då han samma år som dansuppvisningen försökte kvala in till den svenska realityserien Fame Factory, som hade sin uttagning under festivalhelgen. David kom vidare till kvalfinalen i Stockholm, men åkte sedan ut då deltagarna bantades från 20 till 14 stycken.
– Där och då var det tungt, men med facit i hand tror jag att det var bra. Hade jag inte blivit nobbad hade jag inte kommit in på ­musikalutbildningen, och vem vet var jag i så fall hade varit nu.

Det vi vet är att David Lindgren växt till en av landets mest populära underhållare och att han återvänder till den sista Stadsfesten som en stjärna.

Föregående artikelNHL-proffs inviger ny padelbana
Nästa artikelSkellefteaktören som växer