NHL-intresse för målkungen – som kan stanna

karlsson fb
Foto: JÖRGEN BERGKVIST

Det talades om AIK som en outsider. Så kom Linus. För Skellefteåguiden berättar 22-åringen om nyckeln till ­framgången, hopplocket som kanske är SHL:s bästa kedja – och om uppgifterna att han redan är förlorad till NHL.

En av hockeyallsvenskans bästa forwards och draftad i tredjerundan av NHL-laget Vancouver Canucks. Trots det var förväntningarna inte särskilt höga. I skuggan av de stora stjärnorna var tanken att Linus Karlsson skulle få tid att växa in i SHL-kostymen.
– Det var så både jag och klubben såg på min roll inför säsongen, säger Linus Karlsson.
Han fortsätter:
– Skellefteå var tidigt intresserade av mig och hade scoutat mig väl. Både jag och klubben visste att jag behövde jobba på skridskoåkningen och det var också min största farhåga. Hur skulle jag klara det högre tempot i SHL?

Helt strålande, skulle det visa sig. För Skellefteåguiden berättar Linus Karlsson att han tillsammans med fysteamet jobbat med skridskoåkningen från dag ett, vilket varit en stor nyckel till den enorma framgången.
– Det har varit likadant hela min karriär, att benstyrkan varit min svaghet. Det hade Skellefteå koll på och visste också vad jag behövde träna på för att lyfta mitt spel. Det har varit tufft, men det har gett mig väldigt bra resultat – så det har inte varit särskilt svårt att motivera sig.

På vilket sätt drar du fördel av det ute på isen?
– Tidigare har jag kunnat känna mig seg och slö i benen. Nu känner jag en stor skillnad, framförallt i vändningarna. Nu åker jag inte fast mig längre utan har styrkan att trycka ifrån och skaka av mig motståndaren.

Tillsammans med Rickard Hugg och ­­­­Jonathan Johnsson har Linus Karlsson bildat en av SHL:s främsta kedjor. I skrivande stund har 22-åringen från Landsbro svarat för imponerande 39 poäng på 48 matcher, och är ohotad etta i skytteligan med 21 fullträffar.
– Vi vet vad vi är bra på och kompletterar varandra väl. Det tror jag är nyckeln till att det gått så pass bra som det ändå gjort. Det och jämnheten. Som enhet håller vi upp varandra och går sällan av isen utan att ha bidragit i poängprotokollet.

Seriens målgladaste lag och en topplats med några omgångar kvar. Kan Skellefteborna börja tro på SM-guld?
– Det tycker jag. Vi har väldigt bra spelare och har fått ihop gruppen bra. Skellefteå har varit i topp i många år nu och i en förening som denna ska målsättningen aldrig vara lägre än guld.

… dessutom antar jag att du vill sluta på topp? Enligt uppgifter är du högaktuell för NHL-laget Vancouver Canucks redan nästa säsong, trots ditt tvåårskontrakt.
– Haha, det där får min agent sköta och det är inget jag fokuserar på själv. Mitt fokus ­
ligger på Skellefteå och tanken är att jag ska fullfölja mitt tvåårskontrakt. Sen får vi se vad Vancouver säger efter säsongen, givetvis kommer jag att lyssna på vad de har att
säga.

Föregående artikelNästa satsning: Jurist på hembesök
Nästa artikelLudwig Hart klar för Summertime