Nathalie flyttade 75 mil för jobb på Northvolt

Nathalie utan

Mellan tio och trettio nyanställda på Northvolt flyttar till Skellefteå varje månad. En som gjort just den flytten är Nathalie Lyne, 27 år, som tillsammans med familjen lämnat Västerås. För Skellefteåguiden berättar hon om sitt första möte med ­staden, vilka smultronställen hon upptäckt – och vad hon tycker att ­kommunen bör förbättra.

För de flesta anställda på batterifabriken har Northvolt Labs, där företaget har sin forsknings- och utvecklingsavdelning, varit startpunkten. Så också för 27-åriga Nathalie Lyne. Efter drygt fem år som maskinoperatör på ­V-TAB i Västerås gick hon, ordagrant, tvärs över gatan då hon började som processoperatör på Nortvolt Labs.
– Det var en smidig övergång av två olika ­anledningar, dels eftersom det låg på andra sidan gatan men också för att arbetsupp­gifterna var snarlika. Jag hade mycket gratis från mitt tidigare arbete och trivdes från dag ett, säger Nathalie Lyne.

Där blev det drygt två år för Västeråsbördiga Nathalie innan flyttlasset gick vidare. Och den här gången blev resan betydligt längre. I maj i år flyttade hela familjen de 75 milen norrut till Skellefteå, där hon sedan dess basat som shiftmanager på Northvolt 1 i Hedensbyn.
– Det är klart att det var ett beslut man funderade över, men till syvende och sist såg jag det som ett karriärmässigt val – vilket fällde avgörandet att vi flyttade upp, säger Nathalie Lyne och fortsätter:
– Arbetsmöjligheterna är så pass mycket större här och chansen att få ett så här pass mycket roligare jobb ville jag inte missa.

nathalieiartikel

Innan flytten visste varken hon eller familjen särskilt mycket om Skellefteå, mer än att det ligger långt norrut och att vintern karaktäriseras av mycket snö och många långa, mörka dagar. Något hon blev varse första gången hon besökte staden, en kall februaridag i början av året.
– Och då blev jag inte särskilt imponerad, ska jag villigt erkänna. Det var kallt, mörkt – och det snöade ganska kraftigt. Dessutom hade inte fabriken kommit särskilt långt, min känsla var inte övertygande, minns Nathalie med ett snett leende.

Men karriärmöjligheterna övervägde och i maj flyttade familjen in i en trerumslägenhet i centrala Skellefteå. Förskoleplats fick parets två döttrar i mitten av augusti.
– Bostad var vårt största bekymmer, men tack vare Northvolt fixade det sig några veckor innan vi skulle flytta upp, säger Nathalie.

Hur trivs ni så här långt?
– Vi trivs väldigt bra. Nu har vi upptäckt lite mer och tycker att Skellefteå är en jättemysig stad. Folk är trevliga och välkomnande. Dessutom är det väldigt många på min arbetsplats som sitter i samma situation, så vi brukar hitta på saker tillsammans.

Vad krävs från kommunens sida för att fler ska flytta?
– Intresset är stort. Många är nyfikna och vill göra samma flytt, men jag upplever att många hindras av ovissheten kring bostad, förskoleplats och så vidare.
– Jag tror att kommunen måste snabba på ­processen med bostäder, och då tänker jag både på hyres- och bostadsrätter. Jobben finns, men det är svårt att flytta upp om du inte har någonstans att bo. Dessutom tycker jag att kommunen borde förbereda lite mer med förskolor och att det går fortare att få plats. För oss tog det tre ­månader, det är kanske standard just nu – men då får man ändra på den standarden så det går lite fortare.

Har ni hunnit hitta några särskilda smultronställen?
– Närheten till allt är det som vi blivit mest imponerade av. Oavsett om du vill vandra i skogen, åka skidor, bada eller gå på restaurang hittar du det fem minuter bort. Det tycker vi är oslagbart, liksom naturen och särskilt älven häromkring. Det är jättefint.

Kommer du kunna locka fler Västeråsare att flytta upp?
– Jag tror det. Jag pratar i alla fall väldigt gott om Skellefteå när jag är nere och försöker övertyga mina tidigare kollegor om att det
är bra att flytta upp.

Föregående artikelValpboom i Skellefteå
Nästa artikelNu färdigställs kulturhusplatsen