Artister gör det. Idrottare och kändisar likaså. Men chefer och medarbetare gör det inte. Tar hjälp av coacher alltså. Vi tog ett snack med Gunilla Viklund och Anette Strömquist om okunskapen kring coachning, vinsten att investera i sig själv – och deras nya samverkan som ska hjälpa Skellefteborna att maximera sin kompetens.
– Det ska vara lika lätt som att boka en nätdoktor, säger de om samarbetet mellan Compassioncoach.se och LaBranche.se.
Det ser ut som ett stort tältläger. Kulturhusplatsen, som det sedermera ska döpas till, har varit otillgängligt i närmare tre år, men denna januaridag rör det sig om något utöver det vanliga. Folk trängs och försöker hitta fram bland byggnadsställningar, damm och bråte. Ett enormt tält utgör något slags uppblåst hjärta i mitten av området. Att det numera sticker upp ett gigantiskt lyxhotell samt ett arkitektritat kulturhus på platsen där det slitna busstorget tidigare verkade är symptomatiskt för ett Skellefteå i förändring, menar Gunilla Viklund och Anette Strömquist.
– Stan expanderar explosionsartat, inte bara genom utbyggd infrastruktur och nya bostäder. En växande stad innebär nya tjänster, större rörlighet – och kanske också en möjlighet att utmana gamla sanningar, säger Gunilla Viklund.
Både hon och Anette vet vad de pratar om. På var sitt håll har de haft stor inblick i Skellefteås företagsklimat de senaste tre decennierna. Gunilla som nystartsrådgivare, där hon stöttat tusentals Skelleftebor att starta eller köpa sitt första företag. Anette som hyllad chef och sedermera coach inom ledarskap. När insikten landade att hälften av klienterna de träffade önskade en annan typ av förändring än vad de initialt sökte efter tog de beslutet att bredda utbudet i nya bolaget Compassion Coach.
– Nystartsstöd är viktigt, och vi ser inte att denna plattform ska ersätta det. Däremot har vi nu en plats för de 50 procent som sökte sig till mig i tron att de ville starta eget, men som efter några samtal insåg att de önskade en annan typ av förändring, säger Gunilla Viklund och fortsätter:
– Det viktigaste för mig är att se och höra hela människan genom ett holistiskt arbetssätt. Jag tror att varje individ sitter på en guldklimp, det gäller bara att utröna hur du kan maximera din kompetens och vad som föder din motivation. Till oss kan du vända dig oavsett vilken förändring du vill göra i ditt yrkesliv eller privatliv.
Anette, som både arbetat med coachning och coachande ledarskap, fokuserar på att kompetensutveckla och stödja chefer på ett enkelt, snabbt och tillgängligt sätt. Det har visat sig att kniviga personalfrågor hör till det som cheferna oftast behöver hjälp med – åtskilliga har svårt att blotta sig och diskutera sådana problem inom den egna organisationen.
– Jag kommer ofta in där man behöver hjälp att ta sig vidare från en punkt där man inte känner sig fullt tillfreds med sin livs- och eller arbetssituation. Från ett mindre hjälpsamt beteende till ett större självförtroende i någon fråga, från en grupp som trivs ”sådär” till en grupp som förstår sina roller och beteenden, säger Anette och fortsätter:
– Coaching handlar om att ta sig från ett nuläge till ett önskat läge, eller att bibehålla fokus på något som går bra, men där man lätt kan prioritera fel i det som ska göras.
Att anlita en coach har historiskt hört artister, kändisar och idrottare till. Gunilla och Anette berättar att fler och fler verksamheter nu börjat inse vikten av att utveckla personalens självmedvetenhet genom coaching. Detta för att attrahera och behålla sin personal.
– Att investera i en coach kan frigöra enorm potential. Att tillsammans eller som individ kliva framåt med en oberoende part är en häftig känsla. Det som ibland tagit månader eller år att komma fram till, kan lösas på
tre gånger tre timmar. Det finns ett stort
värde att bli utmanad av en utomstående coach, som inte är ”låst” i gamla sanningar och ingrodda beteenden och som plockar fram gruppens potential utifrån varje individ, säger Anette.