Morön BK får mest pengar

Native bild moron

Morön BK får mest (20 404 kronor) av alla föreningar inom Skellefteå kommun när Svenska Spel genom initiativet Gräsroten delar ut pengar till landets ungdomsidrott.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott och sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten runt om i landet. Av alla föreningarna inom Skellefteå kommun som detta år får pengar från Gräsroten, erhåller Morön BK mest pengar tätt följt av Bureå IF och Skellefteå AIK Friidrott.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas. Mest får landets fotbollsföreningar. Drygt 14,6 miljoner kronor tillfaller ungdomsfotbollen. Landets ishockeyföreningar får dela på drygt 5,5 miljoner kronor och 1,6 miljoner tillfaller handbollen.

– Tillsammans med alla ledare och ideella krafter är Svenska Spel med och skapar förutsättningar för fotbollsföreningar i Sverige så att de kan växa och utvecklas på både bredd- och elitnivå. Det är viktigt att ungdomar får möjlighet att komma rörelse, träffa kompisar och kan drömma om att en dag kunna dra på sig den blågula tröjan. För egen del har jag valt att stötta min moderklubb Alets IK i Gräsroten, säger Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget.

Totalt har 1,3 miljoner aktiva val gjorts i Gräsroten. Engagemanget sträcker sig över 73 idrotter, där allt från stora idrotter som fotboll, hockey och handboll, till mindre idrotter som cheerleading, skateboard och cricket får ta del av miljonerna. En undersökning som gjordes av Novus, på beställning av Svenska Spel, under juni 2022 visar att pengarna från Gräsroten är ett viktigt tillskott i föreningskassan. Enligt undersökningen uppger 62 procent av respondenterna att pengar går till utrustning och 38 procent anser att de här pengarna möjliggjort någon aktivitet som annars inte hade varit möjlig.

Det län som får ta del av mest pengar är Stockholm, Västra Götaland och Skåne där också flest antal supportrar som valt att engagera sig i Gräsroten återfinns. Mest pengar får AIK Ishockeyförening, följt av Leksands IF Ishockey och Hammarby IF BF.

– Som förbundskapten vet jag värdet i en stark ungdomsidrott. Det är där som dagens stjärnor är fostrade och det är där som framtidens landslagsspelare formas. Svenska Spels Gräsroten är betydelsefullt för svensk hockey och har under de här tio åren bidragit till en stark ungdomshockey, säger Tre Kronors Förbundskapten Sam Hallam som själv har valt att stödja AIK, BIK Karlskoga och Växjö Lakers.

– Gräsroten är inte bara ett sponsringsinitiativ, det är så mycket större. Jag vågar påstå att vi och våra kunder under de här tio åren varit med och möjliggjort att fler unga fått möjlighet att idrotta, träffa nya kompisar och att en och en annan till och med tagit klivet över till elitidrotten. Svenska Spels engagemang för svensk ungdomsidrott är både genuint och långsiktigt och tillsammans med våra kunder kommer vi fortsätta vare en viktig partner till den, säger Patrik Hofbauer Vd och koncernchef Svenska Spel.

Föregående artikelSkebo bygger på nya orter
Nästa artikelDe 39 stegen