”Många saker lockade”

angelica

Angelica Haldebo beskriver sig som bekväm och att hon gärna tar det säkra för det osäkra, men nu har hon kastat sig ut i något helt nytt. Hon har sagt upp sig från Ica och är i stället en av 30 personer som går Skellefteå kommuns första utbildning till automationsoperatör.
– Vi vet att vi är en testgrupp och att i stort sett allt kan hända, säger 28-åringen.

Klockan har inte ens slagit åtta den här måndagsmorgonen när Skellefteåguiden ringer upp Angelica Haldebo, 28. Det är hon som har bestämt intervjutid och det är för att hinna genomföra den innan skoldagen. Den här måndagen har hon och hennes ­klasskompisar i den första specialutbildningen till automationsoperatör truckkörning på schemat, men det är inget nytt för henne.
– Min pappa har industri och där började jag jobba när jag var 14, 15 år. Därför har jag kört både traktor och truck tidigare, säger hon.
Angelica Haldebo är ursprungligen från Kusmark, men bor numera i Ersmark, och ­direkt när hon hörde om den här automationsoperstörsutbildningen kände hon att det var något hon ville testa.
– Många grejer lockade med utbildningen. Delvis är det spännande att utbilda sig och ­sedan att det är automationsteknik och ­inriktat mot industriarbete. Jag tycker att det är kul att det är en helt ny utbildning också. Jag kände verkligen ”snälla, låt mig komma in”, säger Angelica.

Hon kom in, och än så länge har det bara gått en av de totalt 20 veckorna på utbildningen. Men 28-åringen gillar det hon har upplevt så här långt.
– Det har varit folk från både Northvolt och Boliden här och pratat och det har varit jätte­bra. Lärarna öppnade med att det här är en ­pilotgrupp och de säger att vi ska säga till om det är något vi tänker på, vilket jag tycker gör att det blir en familjär stämning. Vi vet att vi är en testgrupp och att i stort sett allt kan hända, säger Angelica.

– ANNONS –

Skellefteå kommun ligger bakom utbildningen, men de har haft ett nära samarbete med Northvolt när kursen har utformats.
– När den här utbildningen skulle bakas ihop hörde de av sig till en kille på Northvolt och frågade vad de sökte hos en operatör. Då fick han skriva ner vad vi behövde lära oss för att vara så lämpade som möjligt för Northvolt, men det är som sagt kommunen som står för utbildningen, säger Angelica Haldebo.

Så bara för att ni har gått den här utbildningen är ni inte garanterade jobb på Northvolt?
– Nej, det är inte garanterat jobb, men vi som har gått den här utbildningen kommer att få en egen ansökningsmail till Northvolt, men det är inget garanterat jobb. Sedan hoppas jag såklart att vi har en fördel av att vi har gått den här utbildningen, säger hon.

Oavsett om det blir Northvolt eller inte är Angelica Haldebo glad att hon vågade göra en nystart i livet. Hon hade jobbat på Ica ­sedan 2012, men i höstas sa hon upp sig – utan att veta vad hon skulle göra i stället.
– När utfallet blev som det blev är jag supernöjd att jag sa upp mig. Hade jag inte gjort det är jag 99 procent säker att jag inte hade sökt den här utbildningen. Allt föll på plats. Jag vågade chansa och det blev bra, säger hon och fortsätter:
– Det är här så olikt mig så det finns inte.

Hur har du varit tidigare?
– Väldigt bekväm, tar det är säkra före det osäkra och jag vill gärna ha flera möjligheter. Jag har ofta beslutsångest, en sådan är jag, säger hon och skrattar.

Gillar du ditt ”nya” jag?
– Jag tror det, haha. Jag vågade chansa och det är jag jättenöjd över, säger Angelica Haldebo.

TEXT: JOHANNES HÄGGLUND

– ANNONS –
Föregående artikel”Melkman” om återkomsten
Nästa artikelGör comeback – på hemmaplan