Lotta och Ali får stipendium

John Enbergs

John Enbergs stiftelse har till stipendiater 2022 utsett Lotta Kågström, Skellefteå, och Ali Daran Nabi Zada, Bastuträsk. Stipendierna ska utse och belöna personer som ideellt och oavlönat gjort betydande insatser för främjande av idrott och fysisk aktivitet.

Lotta får stipendiet på 30 000 kronor för sitt engagemang i Skellefteå AIK Friidrott.
– Det är så klart jätteroligt att bli nominerad och uppmärksammad. För det handlar om mycket tid och engagemang vi ledare i klubben lägger ned. Lotta är verksam som tränare i en grupp i åldersspannet 13-15 år.
– Det handlar om att utveckla och nå nya mål men lika viktigt är att bygga en gemenskap i gruppen och stötta varandra. Och det känns som att vi lyckats med det. Lotta var också huvudansvarig för det junior-SM i Florahallen som 2022 blev en sådan succé för Skellefteå AIK.

Ali Daran, 25 år, som kom till Sverige från Afghanistan 2015, tilldelas ledarstipendiet för ungdomar på 20 000 kronor. Han är verksam i Bastuträsk där han bland annat leder träningar i volleyboll och fotboll.
– Det är superfantastiskt att bli uppmärksammad på det här viset. Jag blir riktigt stolt över mig själv, konstaterar Ali Daran. Nu under vintern har han en volleybollgrupp som tränar två gånger i veckan i Bastuträsks gympasal.
– Gruppen är mellan 12 till 50 år och mest utlandsfödda. Jag vet själv hur svårt det är bli integrerad i Sverige och jag ser det här som en hjälp för dem. Priserna kommer att delas ut i andra periodpausen i hockeymatchen lördagen den 28 februari mellan AIK och Rögle av stiftelsens ordförande Catarina Hägglund
– Jag brukar åka och heja på AIK 3-4 gånger per år. Så det ser jag fram emot, säger Ali Daran.

Föregående artikelCinis Fertilizer beviljas bygglov
Nästa artikelFossilfritt flygbränsle får EU-stöd