Loreen och Petra Marklund till Skellefteå

Native bild Skelleftea Media

Livekonserter med Loreen och Petra Marklund i Stadsparken Skellefteå plus streamade livekonserter från tre orter i ytterområdena – alla vid vatten. Där har ni ingredienserna i det paket med musikfester som publik och tittare erbjuds i sommar.

Vatten blir den blå tråd som binder ihop sommarens fem musikfester som har skapats tack var samarbete mellan tre kultur- och evenemangsaktörer i Skellefteå. Kulturföreningen Mulberget, Skellefteå Musikaliska och Summertime/Artistkontoret kan nu gemensamt stolt presentera de evenemang som genomförs under juli och augusti.

Att mötas igen – en extra bonus
Under juli anordnas Musik vid vatten på tre orter i Skellefteå kommun. Dessa konserter livestreamas men publik bjuds även in i pandemianpassad omfattning till de tre konserterna med fri entré. Norra glädjen spelar vid båthamnen i Bureå 13 juli, Ben Carbine & the 18-Wheelers spelar på Tjärholmen i Byske 20 juli och 27 juli är det Context som gästar Westmans café i Bygdsiljum för konsert med Bygdeträsket i fonden.
– Jag kan inte nog poängtera hur fint vi har det i vårt omland och av den anledningen känns det extra kul att vi åker utanför centralorten och spelar. Att vi sen får en möjlighet att försiktigt få börja mötas igen och lyssna på musik är förstås en extra bonus, säger Thomas ”Linge” Lindgren, Skellefteå Musikaliska.

I väntan på summertime…
Summertime/Artistkontoret skulle haft premiär i år på Skellefteå Summertime Music & Life Festival, men det gick inte att genomföra enligt planerna, berättar Gunnar Karlsson på Artistkontoret.
– När vi tvingades att flytta festivalen till 4-7 augusti 2022 kände vi att vi ville göra något redan nu i sommar som följer de coronarestriktioner som gäller. Då vi grunnat ett tag uppkom idéen med Waiting for Summertime Music & Life 2021.

Det blir två musikaliska kvällar i den vackra Stadsparken med 500 sittande/kväll i publiken och stjärnor på scenen. 6 augusti möter vi Petra Marklund, hyllad artist som bland annat gjorde stor succé i TV4:s ”Så mycket bättre”. 7 augusti intas scenen av den unika Loreen – vinnare av Mello/Eurovision Song Contest och andra internationella framgångar.
– Vi vet att många längtar efter livemusik (inte minst vi själva!) och då rattade vi ihop detta och erbjuder två härliga (och något nedskalade) livekvällar i Stadsparken i väntan på vår fantastiska festival 2022.

Unga artister får ta plats
Vid varje konsert kommer unga artister med nära anknytning till Kulturföreningen Mullbergets verksamhet att få en chans att ta en plats vid sidan om de mer etablerade musikerna. Hugo Goldstyn, verksamhetsledare, berättar vilken stor möjlighet detta är för de  talangfulla artisterna.
– De flesta av våra unga artister har väldigt lite konserterfarenhet. Musik vid vatten är en chans för dem att uppträda i en professionell miljö och träffa artister på olika nivåer. Det är en otrolig möjlighet för att bygga upp sina erfarenheter och ge dem förtroende för sina framtida projekt och konserter.

Samverkan över gränserna har gjort det möjligt
Det är en bred samverkan som gjort det möjligt att kunna erbjuda publiken den här sommarens stora musikupplevelser. Kultur och näringsliv har byggt partnerskap över gränserna och Skellefteå kommun har stöttat evenemanget.
– Jag vill passa på att skicka ett stort tack till vårt näringsliv som tillsammans med Skellefteå kommun har en positiv syn på kultur av olika slag och som möjliggör ett sånt här arrangemang, avslutar Thomas Lindgren.

Fem konserter vid vatten sommaren 2021
13 juli Bureå, vid småbåtshamnen Norra Glädjen. Supportakt: Pacifique
20 juli Byske, Tjärholmen Ben Carbine & the 18-Wheelers. Supportakt: Window Weather
27 juli Bygdsiljum, Westmans café Context. Supportakter: Mej FT Esenar + ungdomar från Bygdsiljum
6 aug Skellefteå, Stadsparken Petra Marklund. Supportakt: Nematocera
7 aug Skellefteå, Stadsparken Loreen. Supportakt: Dieu Lion

Livestream på facebook.se/mullberget av alla lokala akter (Loreen och Petra Marklund livestreamas alltså inte).

Föregående artikelBestäm redan nu vilken match ni ska välja
Nästa artikelFotbollsgolf – hur kul som helst