Läsbingo blev homerun för läsandet

läsligan

I mitten av sommaren drog lagledarna i Skellefteå Baseboll Softboll U9-U12 igång en läsbingo där ungdomarna uppmuntrades att läsa så mycket som möjligt. En utmaning som blev en riktig homerun. Nu prisas laget med årets Läsliganpris.
– Det känns jätteroligt! Många av barnen har varit väldigt engagerade, säger lagledaren Anna Burström.

Initiativet kom från lagledarna och tränarna i laget, som skapade en läsbingo där barnen fick läsa i minst tio minuter för att få kryssa en ruta. När bingon summerades vid lagets säsongsavslutning fick barnen pris för sina kryss. Tillsammans hade de läst i2030 minuter.

– Grymt kul att det finns så driftiga och kreativa ledare i vår klubb som med Läsligans hjälp utvecklat både ungdomarna och vår förening. Att kombinera läsbingo med idrottsutövande har varit en succé. Laget – med alla spelare, lagledare, tränare och föräldrar – är verkligen värda priset, säger Olof Palm, ordförande i Skellefteå Baseboll Softboll Klubb.

– ANNONS –

Läsliganpriset är en del av Läsligan som syftar till att skapa engagemang för mer läsning och ökad läsförståelse med idrottande barn och ungdomar.

Mikke Ejrevi, kultur- och bibliotekschef i Skellefteå kommun och ordförande i Läsliganprisets jury, lyfter lagets fina arbete för att kombinera läsning och idrott.
– De har förstått att det är till nytta för hela människan att jobba med både idrott och läsning, och att det går att kombinera med enkla medel, säger han.

Läsliganprisets prissumma till vinnaren är på 20 000 kronor.
– Ett extratillskott som kommer att skapa ännu bättre förutsättningar att lyfta laget sportsligt med fler camper och ny träningsutrustning, men som även kommer att motivera och kunna utveckla satsningen med Läsligan i klubben, säger Olof Palm.

Ytterligare förening premieras

Samtidigt premieras ytterligare en förening för sitt fina arbete: Gamla Stan IBK. Laget har infört schemalagd läsning som en naturlig del i verksamheten och på packningslistan finns alltid ”en valfri bok” uppskriven. Både Gamla Stan IBK och Skellefteå Baseboll Softboll Klubb bjuds in till en föreläsning på Nordanå med en av författarna till Pax-serien, Ingela Korsell.

Läsliganpriset – juryns motivering

”En riktig homerun för läslusten. Så kan man beskriva det intitativ som Skellefteå Baseboll Softboll U9-U12 tagit för att öka läsandet i laget. Lagledarna och tränarna har tagit fram en läsbingo – ett eget, unikt koncept som triggat läslusten. Ett kreativt sätt att kombinera idrott och läsning. Därför vinner Skellefteå Baseboll Softboll U9-U12 det andra Läsliganpriset.”

Läsliganprisets jury

  • Anneli Lundqvist, butikschef Akademibokhandeln
  • Annelie Nilsson, verksamhetschef RF-SISU Västerbotten
  • David Ekström, sportchef Norran
  • Hanna Marklund, ambassadör Läsligan
  • Mikke Ejrevi, kultur- och bibliotekschef Skellefteå kommun (ordförande)
  • Viktor Agnarsson, vinnare av Läsliganpriset 2019
– ANNONS –
Föregående artikelAndra etappen på Strömsör klar
Nästa artikelNy satsning på Rönnskär: ”Blir unikt”