Jättesatsning mot ett mer hållbart samhälle

Native bild SKEmedia 4

Betong har många miljöutmaningar, men Swerock har tagit ett stort steg mot en klimatförbättrad betong. Tack vare dotterbolagets Swecems etablering i Skelleftehamn kan de nu tillverka ECO-Betong.
– Alla vill gå mot ett mer hållbart samhälle. Det känns jättebra att kunna hänga på det tåget, säger Hannah Henriksson, platschef i Skellefteå.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

Swerock är en av Sveriges största leverantörer av betong. Oavsett om du behöver hjälp med betong till en komplicerad brokonstruktion eller en enkel husgrund kan företagets kunniga och erfarna personal hjälpa dig att få rätt betong levererad.

Fördelarna med att använda just betong är många. Exempelvis är det lågt underhållsbehov, erbjuder stor flexibilitet i design och konstruktion samt ger brandsäkra och energisnåla byggnader, men betongen har många utmaningar ur en miljöaspekt. Därför lägger Swerock stort fokus på just hållbarhet och miljö och nu kan de erbjuda ECO-Betong.
– Vårt dotterbolag Swecem, som också ingår i Peabkoncernen, håller på att sätta upp en depå i Skelleftehamn, där de ska kunna ta emot slagg från råjärnstillverkningen – Merit. Vi kommer att byta ut delar av cementen mot Merit, vilket resulterar i ett klimatförbättrande alternativ, säger Hannah Henriksson.

I Swerocks ECO-Betong har de ersatt en del av cementen, som står för 90 procent av betongens klimatpåverkan, med slaggprodukter från råjärnstillverkningen.
– Det betyder framtiden kan man säga. Alla vill gå mot ett mer hållbart samhälle. Det känns jättebra att kunna hänga på det tåget. Betongen har rykte av sig för att inte vara det mest miljövänliga, men vi jobbar mot en klimatförbättrad betong, berättar Hannah.

Beroende på typ av användningsområde kan slaggen minska betongens klimatbelastning med upp till 50 procent. Men tro inte att ECO-Betong är sämre än den vanliga betongen. Tvärtom. I många fall är den till och med bättre då slaggen har goda egenskaper både under härdning och som färdig betong. Den blir tätare och mer motståndskraftig mot skadliga ämnen vilket gör den lämplig i till exempel konstruktioner för avloppsvatten.
– Det känns jättekul att vi kan erbjuda ECO-Betong även i Skellefteå. Söderut har vi kört med det ett längre tag, men det är som med det mesta. Det är lite svårare här uppe då det är längre leveranstider. Men jättekul att vi får en depå i Skelleftehamn, och den kan försörja stora delar av Norrlandskusten, säger hon.

ECO-Betongen är den inte enda nyheten för Swerock i Skellefteå, utan för att kunna ta ytterligare ett steg i utvecklingen håller de nu på att bygga om och bygga ut fabriken, som förhoppningsvis ska stå klar i höst.
– Vi får större kapacitet och större blandare, vilket gör att det går snabbare att få ut mer betong, plus att vi får fler silos för tillverkning av ECO-Betong, avslutar Hannah Henriksson.

Sponsrat inlägg: En del av vårt annonserbjudande och inläggen skrivs av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor, hör av dig till info@skellefteaguiden.se

Föregående artikelFörändrar sitt arbetssätt för att värna om miljön
Nästa artikelVilka sommarfordon trendar just nu?