Jag ser framemot att fortsätta vår resa

hayley

Hayley är stekhet och ser fram emot att fortsätta sin resa. Hon vann Elitettans skytteliga, gör nästan 1,5 mål per match och bär den allsvenska utmanaren på sina axlar. Vad gör hon i Morön? Skellefteåguiden tog rygg på 25-åringen för att utröna vad som håller henne fast i Skellefteå.

Hayley Dowd lever ett till synes a­nspråkslöst liv, i vart fall långt ifrån den stjärnstatus man kan förvänta sig. När jag hör av mig till Moröns sportchef Ola Lindberg är han tydlig med att Hayley inte nås över telefon, utan tycker istället att jag ska prova messenger, whatsapp eller som han säger; ”vad nu ungdomarna använder nuförtiden”. Så när jag anländer till Norrvalla den här soliga dagen skickar jag iväg ett meddelande över messenger. Jag får en tumme upp och fem minuter senare dyker Hayley upp på sin treväxlade damcykel med dånande musik från hörlurarna. Var är jeepen, pickupen eller åtminstone proffstecknet, tänker jag. Det här är ändå en supertalang som dundrat in 43 mål på 36 matcher i landets näst högsta liga och som efter att ha vunnit skytteligan ifjol jagades av hela tre Damallsvenska lag. – Jag har körkort, men jag gillar att hålla mig i form och på min cykel tar jag mig var som helst i stan. Den har dessutom korg, så blir jag mat- eller shoppingsugen är det inga problem, säger Hayley och skrattar.

Nyhet Skelleftea Guiden Hayley Dowd Moron 1Hon rullar cykeln några meter och lutar den mot räcket vid hennes nya hemmaarena Electrolux Home. Det var hemmamatch här i går och som vanligt under dessa pandemitider i stort sett folktomt när Morön sänkte Kalmar med 2-0. Laget som ifjol var nykomlingar tillhör i år den absoluta toppen av Elitettan och har bara en förlust på elva matcher. – Vi behövde första året för att växa in i kostymen. Vi hade många nya unga spelare som gjorde sin första säsong i elitettan och som nu är helt nya spelare. Wilma Stenman, Thea Bergsten och inte minst Tuva Skoog. Herregud, man glömmer lätt bort att hon bara är 15 år, säger Hayley och fortsätter: – Sen var det viktigt att vi fick behålla stommen. I år har vi en helt annan bredd och spets. Vi är inte lika beroende av några enstaka spelare som vi var i fjol. Hon säger ”vi”, inte ”jag”. För om sanningen ska fram var Moröns existens inom elitfotbollen i stort sett enbart Hayley Dowds förtjänst ifjol. Då hon dundrande in 33 mål på 26 matcher. Till den här säsongen har, som hon säger, ungdomarna växt till sig och tack vare större anseende har också klubben kunnat plocka in märkbara förstärkningar. Till en redan stark stomme med bland annat henne själv, Katrina Guillou och Carly Wickenheiser har laget förstärkts med ytterligare två stjärnspelare i Rebekah O’Brien och Kayla Morrison. – Det var en stor anledning till att jag valde att stanna. Jag hade anbud från tre allsvenska lag, men när Katrina och Carly valde att förlänga fanns det inte längre någon tvekan; det var här jag ville stanna och fortsätta på resan vi påbörjat, säger Hayley.

– ANNONS –

» 2019: 26 matcher, 33 mål. 2020: 11 matcher, 10 mål. «

Vad tillför du hushållet?

– Jag är Carlys passopp. Och tävlingar. Det spelar ingen roll om det handlar om Fifa eller padel, jag vill tävla i allt. Det tror jag också de andra uppskattar, säger Hayley och skrattar igen. – Sen är vi likadana alla tre. Alla hatar att förlora. Som nu, Carly har fixat Fifa till switch med en jättestor handkontroll. Den är omänskligt stor. Jag försöker förklara att det inte går att spela med den, men eftersom Carly kan handskas med den så behåller vi den…

Hon har förstås starka minnesbilder från debutåret i elitettan med Morön då laget slutade på en imponerande åttonde plats. Men när hon tänker tillbaka på fjolåret handlar minnena lika mycket om gemenskap, på och utanför planen. Det var tv-spelsturneringar, internhumor och ”matlagning med Carly”. Fotbollen och fritiden gick in i varandra. Särskilt eftersom Hayley, Katrina och Carly delar en trerumslägenhet på Getberget. – Getberget? Jag är inte särskilt bra på stadsdelar, skrattar Hayley och fortsätter: – Men jag vet att vi bor nära en restaurang som heter Brothers. Där brukar vi äta när Carly inte lagar mat.

Du är ingen vinnare där, alltså?

– Nä, jag drar mest bara på mig röda kort…

Desto bättre går det på den verkliga planen för Hayley Dowd som i skrivande stund verkar bära laget mot Damallsvenskan. Efter elva omgångar ligger Morön tvåa, två poäng efter AIK och med lika många poäng ner till jagande Hammarby.

– ANNONS –
Föregående artikelSå fixar du en vild trerätters!
Nästa artikelStarka Skellefte­morsor