Inga arbetstider eller ledigheter

itid

På Skellefteföretaget iTid tänker de annorlunda jämfört med många andra ställen. Exempelvis har alla exakt samma lön och de anställda har inte några arbetstider eller ledigheter – utan all personal får styra sin tid helt själva.

För 16 år sedan grundades konsultföretaget iTid i Luleå och därefter har de växt längs Norrlandskusten. Efter att ha öppnat kontor i både Umeå och Sandviken startades ett Skellefte­kontor för 2,5 år sedan – och det var Pernilla ­Lirell, som fick frågan om att dra igång i Skellefteå.
– Det var lätt som en plätt, säger Pernilla och skrattar.
– Företaget hade många etablerade kunder, som exempelvis Skellefteå Kraft och Boliden, redan innan vi hade kontor här. Utmaningen var att hitta folk på plats, säger hon.

Ett ord Pernilla många gånger återkommer till är ”värderingar” och det är något som iTid jobbar väldigt mycket med.
– Vi är ett värderingsstyrt företag. Vi är ett konsultföretag, men vi har inga enskilda uppföljningar på fakturerade timmar, vilket är ganska ovanligt. Vi har ingen enskild bonus utan går det bra för företaget blir det samma bonus för alla. Vi pratar om vi och inte jag, som en av våra värderingar, säger Pernilla Lirell.

– ANNONS –

Som ett steg i det här har de anställda på iTid inte några arbetstider att förhålla sig till, utan de får styra sina arbetsdagar helt själva.
– Vi har ingen tidrapportering. Vi har kundprojekt och det är deras behov som kommer först. Tycker någon att skidåkning är livet, då ser den personen till att ta en paus mellan klockan elva och ett på vintern. Sådana möjligheter har vi, utan att någon tittar snett på en. Då kan man jobba ikapp senare på kvällen i stället, säger hon.

Så ni behöver inte ansöka om semester ­exempelvis?
– Nej, det sköter vi själva, utifrån att de uppdrag vi har ska fungera. Vi pratar mycket om hur det här ska fungera. Vi har dels ett ansvar gentemot företaget, där vi har vår anställning, och dels har vi ett ansvar mot våra kunder, men även mot oss själva. Vi måste jobba med att inte jobba för mycket. För det är åt båda hållen. Många tänker säkert ”vad skönt och glassigt”, men så är det inte riktigt. Vi kämpar minst lika mycket med att få folk att gå hem på kvällen, säger Pernilla Lirell.
Vad gör du om du går hem tidigare en dag från jobbet?
– Jag håller på med crossfit och tycker det är ­jätteroligt. Sedan har vi rätt små barn ­(Allan,
8 år, och Svea, 5 år) och jag tycker det är roligt, och rimligt, att hämta eller lämna dem. ­Annars cyklar jag lite mountainbike och springer, ­säger Pernilla Lirell.

itidiartikel

En annan sak som iTid sticker ut med är att alla anställda har exakt samma lön.
– Vi är en totalt platt organisation. Vi har en VD, för det måste man ha, men sedan har vi bara olika ansvarsområden och exakt samma lön. Det är något som folk brukar höja på ögonbrynen åt, säger hon.

Vad ser du för fördelar med det?
– Det är en bas till att värderingarna ska fungera. Man kan aldrig säga ”det har inte jag betalt för att göra, det får du göra”. Det är grunden till att vi kan jobba ”vi och inte jag” och ha frihet under ansvar. Alla får ta ett lika stort ansvar, säger hon.

Kan det inte bli problem om exempelvis en som har jobbat hos er i tio år har samma lön som en som precis har börjat?
– Nja. Det som vi faktiskt har infört som boost till de som har varit här lite längre är att de som har jobbat i fem år eller mer får en 50 procent högre bonus. Lite som ett tack för lång och trogen tjänst, säger Pernilla Lirell.

Hon tror mycket på hennes företags sätt att jobba och tycker sig se att fler företag börjar ta efter.
– När iTid startade 2004 var det väldigt unikt. Det är lättare att ha tankar om en platt organisation och ingen tidsrapportering när man är ett mindre företag och många med samma värderingar. Nu är vi 30 stycken totalt och då får vi tänka mycket på hur det här ska fortsätta att genomsyra oss när vi är så här många, säger Pernilla Lirell.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

– ANNONS –
Föregående artikelSten-Georg tillbaka i Arenan
Nästa artikelBerggren om succén