Tackar AIK efter succén

Oskarnilsson utan

Oskar Nilsson har växt ut till en nyckelspelare i Skellefteå AIK. ­I ­oktober förlängde han sitt kontrakt med ytterligare tre år och i en lång intervju med Skellefteåguiden berättar han varför, nycklarna till Skellefteås defensiva framgång samt varför han känner sådan tacksamhet gentemot föreningen.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

När Skellefteguiden når ­Oskar Nilsson har Skellefteå haft en ledig dag. I stället för att spendera tiden i ishallen har 30-åringen varit i Eddahallen och badat med familjen.
– Vår yngsta, som är ett och ett halvt år, har inte fått vara i badhuset så mycket, i och med coviden. Men nu är man är lite trött efter en dag där, säger Nilsson.

Ungefär som efter ett pass med Stefan Thomson (Skellefteå AIK:s fystränare)?
– Haha, nja inte riktigt så trött kanske. Jag är inte så trött i musklerna utan mer mentalt, säger Nilsson och skrattar igen.

Han har en hel del att vara glad över den senaste tiden. För i oktober förlängde han avtalet med Skellefteå. Dessförinnan hade det varit en tids spekulation om backens framtid. För Nilssons fina utveckling i den gulsvarta dressen gjorde att andra klubbar hade börjat visat intresse. Men till slut föll valet alltså på Skellefteå och han skrev på det längsta kontraktet (tre år) han har gjort i karriären.
– Riktigt skönt att ha det klart. Framförallt för familjen. När man väl har börjat prata med varandra vill man såklart att det ska bli klart så snabbt som möjligt. Det är skönt att ha det klart. Vi är glada och stolta över att få chansen att få vara här tre år till efter den här säsongen. Vi trivs skitbra i stan. Det är dumt att flytta när man trivs så bra, säger Nilsson.

Vad är det som gör att ni trivs så bra?
– Det är i Norrland och vi har behörighet avstånd till nära och kära, då de flesta bor i Luleå. Även om min sambo har lite släkt här också. Vi har kommit bra in i laget och har fått bra kompisar. Det är mycket som spelar in till att vi trivs, säger Nilsson.
Oskar Nilsson kom till Skellefteå från Oskarshamn inför den förra säsongen. Han kom från en skadedrabbat år där han missade nästan halva säsongen efter en tackling från Brendan Shinnimin, då i Växjö. Exempelvis var fem av Nilssons revben av på flera ställen, och två hade släppt från bröstbenet, och båda lungorna var punkterade. En tid efter att han hade kommit tillbaka från den otäcka skadan hörde Skellefteå och Erik Forssell av sig.
– Eftersom det var en ganska tuff skada och allvarliga skador på kroppen förstår jag att många klubbar tvekade kring var jag stod. Men Skellefteå gjorde sin ­research bra, säger Nilsson, som är tacksam över att klubben gav honom chansen. Det var Skellefteå som trodde på mig när jag hade lite motgång. Jag var ganska långt ner rent träningsmässigt efter skadan. De trodde på mig då och det gör att jag har tillit till klubben och personerna som jobbar här. Jag ska försöka betala tillbaka så mycket jag kan, säger han.

Än så länge har Nilsson haft fin utveckling i Skellefteå. Förra säsongen hade han fjärde mest istid i laget (18.05 min/match) och med sina 28 poäng var han delad femma i den interna poängligan. Den här säsongen är det bara Jonathan Pudas som snittar mer istid ön Nilsson och han är en av anledningarna till att Skellefteå har inlett säsongen bättre än vad många experter trodde inför seriestart. Eftersom spelare som Pär Lindholm, Andreas Wingerli, Jonatan Berggren, Jesper Frödén och Arvid Söderblom försvann under sommaren var det många som ställde sig frågande till hur Skellefteå skulle klara sig.
– Jag ska inte säga att jag inte var orolig. Jag litar på ”Forre” (Erik Forssell, GM), men det klart att det var tråkigt. Dels för att jag gillade alla som drog som människor och som hockeyspelare är de svåra att ersätta, säger Nilsson och fortsätter:
– Men väl på is tyckte jag inte att man kunde ha några andra förväntningar än att vi skulle bli ett topplag. Och det har inte förändrats. I och med spelartappen kanske vi inte kan spela på samma sätt som vi hade tänkt, men vi försöker hitta en väg att bli ett topplag, säger Nilsson.
Under den drygt första tredjedelen av säsongen var Skellefteå det lag som släppte in minst antal mål. Vilket inte kom som någon tillfällighet då det var något som de nya tränarna Robert Ohlsson (huvudtränare) och Pierre Johnsson (assisterande tränare) la fokus på när de anslöt.
– De var ganska noga med att sätta defensiven direkt. Det tycker jag att vi gjorde i början av säsongen. Vi har slarvat lite i några matcher på slutet, men vi började långt fram med defensiven jämför med i fjol.

Rent konkret, vad gör ni annorlunda?
– Vi försöker att vara mer aggressiva och försöker korta ner motståndarnas anfall. Det mindsetet har vi satt lite tidigare än i fjol. Man märker att Pierre (Johnsson) har spelat nyligen. Han är noga och duktig i försvarsspelet.

Vad ger du er för betyg under säsongs-inledningen?
– Jag tycker att vi har blandat och gett. Vi har spelat dåligt några matcher, men ändå fått med oss poäng. Nu på slutet har vi spelat ganska bra, men inte fått med oss poäng. Men sådant brukar jämna ut sig. Helt okej skulle jag ändå säga, även om jag tycker att man kan ha lite högre förväntningar.

Föregående artikelStjärnartisten vill skapa julmagi i Skellefteå
Nästa artikelDecember 2021