Halm till Summertime

Native bild Halm

Norrländska countryrockarna gräver där de står. Med ett helt eget uttryck – befriat från tröttsamma klichéer och utan att kopiera någon, är de nu klara för Summertime Music And Life Festival torsdag den 29 juni. 

Umeåbandet är ett lysande exempel på att riktig countryrock inte måste komma från Tennessee eller Texas för att vara trovärdig.

Bandet, som består av Johanna Sandgren (sång och banjo), Lisa Johansson (sång och gitarr) samt William Ignberg (gitarr) är en del av den svenska Americana-rörelsens nästa generation och med en trogen samt konstant växande publik.

Samtidigt som de influeras av Crosby Stills & Nash, Bonnie Raitt, Tom Petty Fleetwood Mac, Creedence Clearwater Revival och Nikki Lane har HALM visat tydligare än i många andra fall att Americana-musiken som skapas här i Norden har väldigt lite att göra med USA, även om det är där som rötterna finns. Det här är skandinavisk musik, punkt.

– Det finns något särskilt, som understryker vår skandinaviska dysterhet, kontemplativa sinnelag och den överlag melankoliska sinnesstämningen här i norr – som gör blues-influenserna ännu blåare, berättar bandet.

Bandets kärntrio förstärks under sina konserter av Leo Kinell (trummor) och Karl Bernhard Josephson (bas). Bandet har redan funnits i mer än ett decennium och har nog definitivt virvlat upp mer vägdamm än de flesta i samma ålderskategori. Runt 500 spelningar har det blivit, både i Skandinavien och resten av Europa. Ja, de har till och med giggat i Kina.

På meritförteckningen finns exempelvis stora spelningar i Norge där de uppträtt med bland andra Emmylou Harris och Carlene Carter. Här hemma har vi sett dem i TV4:s “Bingolotto”
två gånger, som supportakt till bland andra Jill Johnson, The Boppers och Whitney Rose, och inte minst på prestigefyllda festivaler som Sthlm Americana.

Tre fullängdare har det blivit hittills. Det senaste albumet släppt 2019, inspelad av Pelle Henriksson i Tonteknik-studion. I februari 2022 släpptes den hittiga och rytmiska singeln “Lose myself”, en hint om vad som komma skall när HALM släpper nytt material 2023.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=8A8sV_3aoH8

Artister klara för festivalen:
Benjamin Ingrosso
Scooter (DE)
Bolaget
Norlie & KKV
Markoolio
Martin Stenmarck
Robin Kadir
Wahlstedt
Da Buzz
Boy In Space
Rivstart
The Magnettes
Kjells Bänk
Halm
(fler artister presenteras inom kort)

Förköpsbiljetter till sommarens festival via https://www.summertime.nu/biljetter/ eller hos Skellefteå Turistcenter.

Föregående artikelSkellefteåföretaget Optronic växer
Nästa artikelSommarteatern visar Romeo och Julia igen