Stjärnan vill starta skola i Skellefteå

josephine fb

Flerfaldigt grammisnominerad och album som sålt både guld och platina. Men ingen utmaning har varit större än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tog rygg på Josephine Forsman, trummis i Sahara Hotnights, som berättar om sin gymnasietid på Anderstorpsskolan, sitt arbete som programdirektör för utbildningen LOUD – och avslöjar att det finns planer på en musikskola i Skellefteå.
– Vår förhoppning är att vi ska finnas över hela Sverige och jag personligen brinner lite extra för Norrland. Skellefteå är definitivt ett LOUD-mål, säger hon.

Det är en krispig oktoberkväll i Sverige när vi hörs över en, i ärlighetens namn, inte rakt igenom fullduglig linje. Varför vi pratar just över sociala medier beror på att Josephine Forsman, slarvigt formulerat, numera bor på andra ­sidan klotet. Med elva timmars tidsskillnad har ­dagen precis startat i Los Angeles, där hon lever tillsammans med sin man.
– Jag vet inte om det beror på att jag blivit gammal eller vad det är, men sedan en tid tillbaka ställer jag alarmet på 06.00. Dels för att det är skönt att i lugn och ro hinna med allt som måste göras på morgonen, men också för möjligheten att komma ut medan värmen fortfarande är behaglig, säger Josephine Forsman och fortsätter:
– Just nu är det 19 grader, men inom några timmar ska temperaturen stiga till 35. Då kan det vara skönt att ha gjort bort det viktigaste innan dess.

josephine fbFINAL

– ANNONS –

En tydlig kontrast – eller om du så vill – en rejäl pungspark på Kung Bore och Sverige, där hösten inom kort övergår till vinter. Josephine skrattar till och berättar att hon nyss pratat med föräldrarna som bor kvar i Robertsfors.
– Jag märker när jag pratar med mina ­föräldrar, och generellt med vänner i Sverige att ­Sverige börjat dra det grå täcket över sig.

Efter drygt 20 framgångsrika år i rockbandet Sahara Hotnights flyttade hon likt många ­andra inom branschen till USA, för att som hon säger knyta ett annat kontaktnät.
– Jag började jobba på diverse soloprojekt, men kom på ganska snabbt att det inte var det jag ville göra. Istället för att vara ett barn on the road så ville jag hjälpa barn…

Den insikten ledde till att hon i januari i år blev programdirektör för musikskolan LOUD. Musikprogrammet finns i 19 skolor runtom i USA och sedan 2020 på två platser i Sverige. Den första skolan startades i Vällingby Park och den andra i Josephines gamla hemstad Robertsfors, för mindre än en månad sedan.
– Det handlar lite om att ge tillbaka till samhället som vi har så mycket att tacka. Innan vi öppnade hoppades jag på 20 elever, men det verkliga intresset har överträffat alla förväntningar – nu har vi fulla klasser med totalt 38 elever, från årskurs 6 till 9.

loud fb2

Här får eleverna skapa sitt eget band, bandnamn och ta egna bandfoton. Mentorerna, som Josephine handplockat tillsammans med Lis-Beth, musikledare på musikskolan i ­Robertsfors, är aktiva musiker och den 32 veckor långa ­läroplanen är noga framtagen av musikexperter, musiklärare och musikbranschen.
– Vi är inne på tredje veckan nu och det är helt otroligt att se hur peppade de är. Jag är som en fluga på väggen; skickar videolänkar, coachar och ger tips och har kontakt med föräldrarna hur det går. Dessutom har vi möten varje vecka där vi går igenom kommande vecka.

Att basa som programdirektör för det ­svenska programmet täcker både en och två heltidstjänster, men Josephine har inga ­intentioner att stanna upp. Tvärtom. Inom ett ­halvår berättar hon att förhoppningen är att organisationen ska expandera. Skellefteå och Umeå nämner hon direkt som tänkbara placeringar.
– Jag hade tre fantastiska år i Skellefteå. Jag hann gå ett år på Anderstorpsgymnasiet innan vi började spela på heltid, berättar Josephine medan hon minns tillbaka:
– Jag och Maria (Andersson, red. namn) var grannar. Johanna (Asplund) bodde lite flådigare längre upp på Älvsbacka och Jennie (Asplund), som är två år äldre än oss, kom till Skellefteå varje helg för att repa.
– Det jag minns från de åren var att staden kändes väldigt familjär och att Skellefteå var en riktig popkommun.

Det senare hoppas hon nu väcka till liv igen.
– Vår förhoppning är att LOUD ska finnas över hela Sverige och jag personligen brinner lite extra för Norrland. Skellefteå är ett LOUD-mål, men det blir tidigast under nästa år.

– ANNONS –
Föregående artikel”Känns som en beundransvärd verksamhet”
Nästa artikelSkellefteföretag växer – dubblar antalet butiker