
Skönt glid rakt ut i vildmarken. Allt fler upptäcker tjusningen i att susa fram på fjällsemestern. Men görs det på ett säkert sätt alla gånger? Skellefteåguiden har tagit rygg på vår främsta äventyrare, lavinteknikern Robert Ungh, som guidat åtskilliga Skellefteåbor på sin väg mot toppen av våra storslagna fjäll.
Låt oss börja med att konstatera följande: Robert Ungh är den mest sansade äventyrare du någonsin kommer att träffa. Faktum är att den 44-årige Skellefteåbon inte uppfyller något av de kriterier som den excentriske klichén kräver: inga förhastade idéer, inga ostrukturerade infall – helt enkelt inga obetänksamma drag i sikte. Robert beskriver sig snarare som en klassisk lagspelare och har som det verkar en sund, gränsande till strikt, relation till äventyr och skidåkning.
– Faktum är att vi svenskar är världsbäst på att exportera lavinoffer. Och särskilt utsatt är killar mellan 35 och 45 år, precis det åldersspannet jag själv befinner mig i, säger Robert Ungh och fortsätter:
– Vi ser en trend att fler och fler ger sig ut i naturen, ibland långt utanför liftsystemen – men hur ser förberedelserna ut och framförallt vilken kunskap besitter de, frågar sig Robert.
– Jag har sett att det finns stor potential att informera fler skidåkare om var skidområdet börjar och slutar och få folk att förstå att man som skidåkare måste ta eget ansvar för sin åkning. Det går inte att förlita sig på lavinbedömningar från skidområdet när man åker offpist och går på toppturer.
För tio år sedan tog Robert Unghs intresse fart på allvar då han såg ett behov av att samordna resor till fjällen. Fyra år senare, 2014, påbörjade han sin utbildning inom lavinkunskap och började även erbjuda paketresor med guidade turer via sitt företag Upp Lev Ner.
Ett intresse och en trend som växer sig starkare år för år. Robert berättar att de senaste resorna gått till Hemavan, Tarrekaise, Teusajaure, Riksgränsen och Stora Sjöfallet. Grupperna har varierat mellan två och tio personer och åldersspannet mellan 20 och 60 år.
– Är gruppen upp till fyra personer tar jag den själv, förklarar Robert.
– Är man fler så tar jag av säkerhetsskäl hjälp av mina guider.
Passar det alla?
– Jag brukar säga att det passar den som obehindrat tar sig nedför en röd backe och har någorlunda kondition. Man bör ha i åtanke att det blir lite puls och vara beredd på en del jobb, beroende på hur förutsättningarna ser ut just då.
– Det här passar alla som är nyfikna på toppturer och vill göra det på ett säkert sätt. Dra ihop ett gäng så kommer jag, säger Robert med ett leende.
Vad är tjusningen med toppturer?
– Först och främst: miljön. I det här sammanhanget känner man hur liten man är. Personligen ser jag lika stor glädje i en perfekt vårdag som då förhållandena är tuffast möjliga, säger Robert och fortsätter:
– Frånsett miljön och den oslagbara naturupplevelsen är alla olika. En del gör det för åket ner och en del tycker att vandringen upp till toppen är grejen.
Är du intresserad av en guidad topptur, sugen på att åka lössnö, cykla slingriga stigar, downhill i utmanande banor eller på en fjällvandring i storslagen natur? Läs då mer på www.avntyr.com