Gör sig redo för sommarteatern

vdteatern

De har levt tillsammans i tre år – under stora delar isolerade i ett hus i skogen. Nu står kurskamraterna från Strömbäcks Musikalakademi inför crescendot. Skellefteåguiden tog ett snack med de unga talangfulla skådespelarna inför deras första stora test: Västerbottensteaterns sommarteater ”Wendy och Peter Pan”.

I den ena stunden soliga och behagliga, i den andra stunden blåsiga majvärmen, springer en långhårig man fram och tillbaka och gestikulerar. Metodiskt, från ena sidan av scenen till den andra. Visserligen inte en helt oortodox aktivitet. Problemet är bara att det inte finns någon att integrera med. I själva verket är det ett arbetssätt Oliver Raise Bjurström och hans kurskamrater tränat in och utfört i flera veckor nu.

Oliver ser till slut nöjd ut och regissören och manusförfattaren Annika Kofoed välkomnar
samtidigt Matilda Dahlén in på scenen. Samma metodiska gester utförs.
– Oavsett vem det gäller så måste man komma in i rollen, hitta sitt uttryckssätt. Annika
är jätteduktig på att pusha oss att hitta rätt uttryck. Oftast är det inte vad man säger, utan hur man säger det, som är det viktiga, förklarar Oliver Raise Bjurström övningen.

Premiär 15 juni

När Skellefteåguiden kommer på besök är det bara några få veckor kvar till det som ska bli kurskamraternas crescendo på utbildningen: Västerbottensteaterns sommarteater ”Wendy och Peter Pan”. Under fyra veckor har 16 sistaårselever från Strömbäcks Musikalakademi repat inför sommarens stora show, som har premiär 15 juni.
– I april flyttade vi utbildningen till Medlefors för att avsluta den med repetitioner av Wendy och Peter Pan. Efter examen kan eleverna gå direkt till jobb med att spela sommarteater, förklarar Johanna Edlund Hansson, kursföreståndare på Musikalakademien.

Det är inte första gången Västerbottensteatern samarbetar med Musikalakademien.
– Samarbetet har varit givande för båda parter, vi har växt tillsammans. Nu får vi möjlighet
att fylla scenen med en stor ensemble och en blandning av skådespelare och dansande och sjungande musikalartister. Det här blir en häftig teaterupplevelse, med både halsbrytande
dramatik och absurd humor, för publik i alla åldrar, säger Västerbottensteaterns konstnärliga ledare Bobo Lundén.

Varje år

Västerbottensteatern har som vana att sätta upp en sommarteater varje år, och den
här gången är det alltså en egen version av klassikern som fascinerat barn och vuxna i mer än 100 år. Med namnet ”Wendy och Peter Pan” förstår vi att den här gången är det en tjej som driver äventyret. I huvudrollen som Wendy hittar vi Matilda Dahlén och Emilia Ekström.
– Eftersom vi är 16 stycken i klassen har vi delat in oss i två grupper, vilket betyder att vi är två på varje roll, förklarar Matilda och fortsätter:
– Det har varit väldigt intensiva, men roliga, första veckor. Materialet i sig är väldigt intressant och spännande, framförallt med tanke på att man vågar beröra svåra ämnen på ett lättsamt och förklarande sätt. Dessutom är musiken fantastisk, så det känns verkligen
som man fått med alla beståndsdelar i den här uppsättningen.

Första riktiga test

Det här blir kurskamraternas, som är inne på sitt tredje och sista år, första riktiga test. Och att de är ivriga och spelsugna råder det inget tvivel om.
– När pandemin bröt ut för två år sedan bestämde vi oss för att leva så isolerade som möjligt ute på skolan, berättar Emilia Ekström, som också spelar Wendy.
– Det var ett sätt för oss att kunna fortsätta spela tillsammans och det har funkat bra, även om det självklart har varit påfrestande att bo under samma tak i flera år ute i skogen, säger hon med ett leende.

Ett liv i kollektiv som de fortsätter med, åtminstone under sommaren. Sedan några veckor tillbaka är hela klassen inkvarterade på Medlefors, med utsikt över teaterscenen.
– Vi har verkligen blivit ett sammansvetsat gäng och känner varandra utan och innan, vilket jag tror märks även på scenen, säger Joel Götell, som tillsammans med Oliver
spelar Peter Pan.
– Alla är unika och kompletterar den här föreställningen med olika talanger. Dans, skådespeleri, komik och allvar. Jag tror och hoppas att det kommer att skina igenom för publiken, för vi är jättepeppade på att visa vad vi kan.

Köp biljetter här

Föregående artikelFöretaget som växer så det knakar
Nästa artikelTravfest – med kändisprofiler