Från revykung till klubbchef

Native bild Skelleftea Media

Han har fått generationer av Skellefteåbor att skratta. Nu ska Mats Bohman, 62, se till att fler börjar spela golf.
– Vi har varit Norrlands bästa golfanläggning och dit ska vi igen, kanske med plusmeny, säger Skellefteå Golfklubbs nye klubbchef, som även berättar om hur pandemin hjälpte honom att landa, drömmen om att stå på kulturhusets stora scen samt visionen att göra golfklubben till en året runt-anläggning.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

Med 40 år på scenen i Skellefteå med omnejd är revyräven Mats Bohman ett känt ansikte för de flesta i stan, men nu har 62-åringen lämnat eventbranschen – i alla fall för tillfället. Han har nämligen bytt manusskrivande och repetitioner mot golf. Sedan en dryg månad tillbaka är Mats Bohman ny klubbchef på Skellefteå Golfklubb.
– Jag är jätteglad att jag har fått det här förtroendet, säger han och fortsätter:
– Jag tycker om golfen som företeelse eftersom alla kan utöva det utifrån sina förutsättningar. Det är olika typer av människor, i alla åldrar, som kan spela, och man gör det på sina egna villkor. En annan sak som lockar med det här jobbet är att få vara med när Skellefteå som stad växer. Att i min roll som klubbchef kunna påverka att vi hänger med i utvecklingen som anläggning, säger Mats Bohman.

Han testade själv på golf för första gången för ungefär 20 år sedan, och det var egentligen en tillfällighet att han fick en klubba i handen. Mats hade skjutsat sin då tolvårige son till en nybörjarkurs och då kom tränaren fram och frågade om inte Mats ville testa att slå.
– Tyvärr var jag för gammal när jag började. Jag är stel och har rätt dålig sving, men det är roligt i alla fall. Jag gillar att det är fullt fokus på golfen när man spelar och att man lägger undan alla andra bekymmer, säger Mats.

Men väl på banan dyker andra bekymmer upp?
– Exakt. På banan kan det gå åt helskotta och du kan komma hem jättearg, men det är en helt annan sak, säger han och skrattar.

BunkerEn dag när det gick åt helskotta för Mats i bunkern på ett av banans lättare hål

Många som jobbar inom underhållning har drabbats hårt av pandemin, och även Mats Bohmans företag, Bröderna Henrys MB AB, har så klart påverkats av coronaviruset. Samtidigt medger han att pandemin har fört något gott med sig för honom personligen.
– Jag hade kört rätt hårt i fem år och pandemin gjorde att jag fick landa lite i mitt eget liv. Jag hade flyt jämfört med många kollegor i branschen. Vi hade gjort klart en revy och en stor turné med Robert Gustafsson, vilket gjorde att jag kunde sitta ganska lugn i båten. Jag landade i mig själv på ett bra sätt och känner mig ganska harmonisk nu, säger han.

Var du på gränsen till att köra för hårt innan?
– Lite så. Jag gick in i stenhårt i olika projekt, och de avlöste varandra. Just nu känns det bra. Nu har jag bara ett gigantiskt projekt, säger Bohman, som numera har sitt eget företag på ”hobbynivå”.

Men han stänger inte dörren för att dyka upp i någon föreställning längre fram.
– Är man exhibitionist och tycker om att stå på scen är det svårt att göra det. Vi har ett kulturhus och där har jag någon form av dröm att få stå på den stora scenen inför 1 200 besökare. Sedan får vi se om det går att kombinera med det här jobbet. Det här året fokuserar jag på klubbchefsjobbet fullt ut, säger han.

Så vad har Mats Bohman för nytta av sin scenerfarenhet i sitt nya jobb? Många, om vi frågor huvudpersonen själv.
– Mellan revy- och golfproduktion finns det flera likheter. Ska man göra en show har man förberedelsetid mot ett speciellt mål när allt ska vara klart och vi ska leverera. Nu blev jag inslängd i april när förberedelserna är som mest intensiva, men jag får vara med och bygga teamet och känna pulsen. Här är det också jobb mot en deadline – när banan öppnas, och det är sjukt vad hårt vi jobbar för att vi kunna leverera då, säger Mats.

Mats Bohman berättar att huvudfokus den närmaste tiden är att bygga ett bra team med sina nya kollegor, men blickar vi ytterligare några år framåt har Mats Bohman stora visioner för Skellefteå Golfklubb.
– Vi har varit Norrlands bästa golfanläggning och dit ska vi igen, kanske med plusmeny, säger han.
– Jag tror att alla i den här klubben vill att anläggningen ska utvecklas med allt från övningsområden, med en range där man kan spela längre in på höstarna, till att ha någon form av boende här ute. Sedan finns det planer på en året runt-anläggning, men det är viktigt att vi har delaktighet i alla led i klubben. Att klubbledning, styrelse, restaurang och samarbetspartners blir ett team och kör mot samma mål, förtydligar Mats.

När du säger året runt-anläggning, vad tänker du då?
– Golfen är självklart basen, men ska man spåna iväg kanske vi kan dra upp ett skidspår på vintern och att någon samarbetspartner kan sätta upp belysning. Vi har dammar här och då kan de som vill bada isvak.
– Vi skulle kunna bygga igloos, så man kan ligga där och titta på stjärnorna under vinterhalvåret. Vi kan även ha renar och hundspann. Börjar man hitta rätt samarbeten tror jag att man kan göra det här till ett riktigt häftigt besöksmål året runt. Men det här är tankar och idéer än så länge, men det är absolut inte omöjligt.
– Jag gillar projekt, att titta framåt och även förverkliga dessa projekt, men det får inte bli Mats Bohman-show, utan det här ska alla vi som jobbar på golfbanan göra tillsammans, avslutar Mats Bohman.

Föregående artikelJuni
Nästa artikelPengarna tillbaka vid utebliven konsert?