Fotbollsgolf – hur kul som helst

Fotbollsgolf Skelleftea Media

Vill du hitta på något roligt med familjen, kompisgänget eller arbetskollegorna är fotbollsgolf en perfekt aktivitet. Nu kan du själv enkelt boka din starttid online till 18-hålsbanan i Bureå.
– Det bästa med fotbollsgolf är att det är en sport för personer i alla åldrar, både unga och gamla. Det är ett väldigt roligt sätt att umgås, säger Stina Jonsson, sekreterare i Bureå IF.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

Sommaren är äntligen här och det betyder att säsongen för fotbollsgolf, eller footgolf som det numera kallas, äntligen är igång. Kortfattat kan man beskriva det som en mix av golf och fotboll. Med så få slag som möjligt ska du ta dig förbi alla hinder och få ner bollen i hål, och i Bureå finns sedan 2006 en välskött 18-hålsbana.
– Det bästa är att fotbollsgolf är att det är en sport för personer i alla åldrar, både unga och gamla. Man spelar efter sina egna förutsättningar och det blir därför ett roligt sätt att umgås, säger Stina Jonsson, sekreterare i Bureå IF.

Native bild 1

Föreningen har drivit anläggningen i 15 år. Allt började med att några personer i klubben hade spelat fotbollsgolf söderut. De tyckte att det var roligt och tänkte att det var något som kunde ge Bureå IF en extra inkomst. Under de första åren var trycket stort på banan, men sedan har intresset dalat något. Nu satsar klubben på att folk i större utsträckning ska hitta till Myggvalla IP, där banan ligger. En del i den satsningen är att erbjuda såväl tidsbokning som drop in och möjlighet att handla något gott i kiosken under den tiden fotbollsgolfen är bemannad.
– Vi började med onlinebokning förra året, vilket blev uppskattat bland besökarna, kanske särskilt bland de lite mer långväga besökarna som kommer från Umeå-trakten och Norrbotten, säger Stina.

Native bild 2

Banrekordet, i alla fall det som finns dokumenterat hos Bureå IF, innehas av den förre Skellefteå FF-spelaren Fredrik Enberg. Han gick banan på 54 sparkar vilket i snitt är tre kickar per hål. Men tävlingsmomentet i all ära, det fina med fotbollsgolf är ändå den sociala aspekten.
– Det är väldigt smidigt att komma hit som kompisgäng, familj eller arbetskamrater. Det är bara att ha ett par bra skor och sedan är det bara att sätta igång. Dessutom är det lite av en naturupplevelse då banan är belägen i skog och bland ängar och åkrar, förklarar Stina.

Native bild 3

Att gå de 18 hålen tar ungefär två timmar, men man kan själv välja antalet hål man vill gå under sin runda utifrån hur mycket tid man har och hur många man är.

För att boka är det bara att klicka in på: https://bureaif.bokamera.se/book och hitta en tid som passar dig och ditt sällskap.

Föregående artikelLoreen och Petra Marklund till Skellefteå
Nästa artikelGES kommer till Skellefteå 2022