För full hals – sjöng Nynningen på 70-talet

Nynningen web

Den legendariska gruppen Nynningen från den progressiva musikrörelsen gör ett spännande besök på Skelleftehamns Folkets Hus den 15 september.

På scenen möter publiken artister från olika generationer där valet av text och musik är en stark gemensam drivkraft. Nynningen samarbetar med sångerskan Matilda Magnusson i en scenföreställning som blandar dikter och sånger av Kent Andersson, Vladimir Majakovskij, Joe Hill och Björn Afzelius.

Hyllar Sven Wollter
Under 2020 medverkade skådespelaren och artisten Sven Wollter i föreställningen. Tyvärr gick Sven bort i november det året. Nynningen valde då att som en hyllning till Wollter låta föreställningen rulla vidare. Och nu får alltså Skelleftepubliken chansen att uppleva föreställningen ”En dröm, en längtan, en sång”.

Startades 1970
Gruppen startades 1970 av Bertil Goldberg och Tomas Forssell som en akustisk duo. Totta Näslund kom med och trion fick namnet Nynningen. Idag består gruppen av Tomas Forsell, Nikke Ström, Bengt ”Bengan” Blomgren, Thomas Jäderlund samt Pontus Torstensson. I den här föreställningen medverkar även sångerskan Matilda Magnusson. I dag är Nynningen en grupp med rötterna i sjuttiotalets progressiva musiktradition och med ambition att föra musiken vidare in i nutiden.

Bronkko för traditionen vidare
Om Nynningen är en av de många band som på sjuttiotalet började sjunga rock`n roll på svenska så är kvällens support act Bronkko de som tar traditionen vidare in i 2000-talet. Deras musik är del av en tradition av svenska artister och band som spelat melodisk rockmusik med driv och svenskspråkiga texter om hur det är att vara människa. Gruppen kan ses som moderna arvtagare till 70- och 80-talsnamn som Pugh Rogefeldt, Ulf Lundell, Peps Persson, Wilmer X, Magnus Uggla, Nationalteatern m fl.

Bronkkos texter rör sig obehindrat mellan allvar och klacksparkar, ibland i en och samma låt.
– Jag försöker skriva om saker som jag bottnar i, förhoppningsvis utan att det blir navelskådande eller diskbänksrealism av alltihop, säger sångaren och låtskrivaren Henrik Kjellberg.

Bandet består av Henrik Kjellberg, sång och gitarr, Tobias Pettersson, trummor, Erik Forsell, bas, Johan Karsikko, gitarr och Johan Nordlander, keyboard och sång – alla med gedigen erfarenhet från olika band.

Föregående artikelMarkus om valets påverkan på boendekostnaden
Nästa artikelSuccéshowen till Skellefteå