Efterfrågan på bostäder ökar – hälsa på Skellefteparet som hyr ut

SKEKOMMUN

Efterfrågan på att hitta en bostad i Skellefteå är större än på länge – för den som har utrymme finns det möjligheter att hjälpa till för att lätta på bostadstrycket. Vi hälsade på hos familjen Lundmark som har stor erfarenhet av att hyra ut.
– Det har gett oss mycket glädje genom åren och fina kontakter med nya människor, säger Lennart Lundmark.

TEXT: SKELLEFTEÅ KOMMUN
FOTO: JONAS WESTLING

Det stora sekelskifteshuset från 1926 på Storgatan ligger med långsidan ner mot muséet och Nordanåparken. Trots det centrala läget är det ett stenkast till en oas av frihet och grönytor på sommaren att ta del av.
Men faktum är att det öppnar upp sig en innergård som gjord för att umgås i avskildhet med generösa utrymmen och mitt i allt ligger gårdshuset på 100 kvadratmeter som Eva och Lennart Lundmark hyrt ut sedan 2001 när de övertog fastigheten.
Huvudbyggnaden är uppdelad på två våningar med en lägenhet på 153 kvadrat per våning.
– Det är en hyresfastighet i grunden, jag tror ingen skulle ha det för eget bruk, det är för stort helt enkelt och då tycker vi att det är perfekt att hyra ut de delar vi inte själva bor i, berättar Eva.

Träffades på gymmet

I dag bor Eva och Lennart på övervåningen i huvudbyggnaden och hyresgästen på nederplan är ytterst välbekant, nämligen dottern Gabriella.
– Just nu kan man väl kalla det ett generationsboende men det är först nu som det blivit så, vi har haft hyresgäster sedan vi flyttade hit och många har varit läkare av någon anledning. De har haft nära till lasarettet så det har varit uppskattat, säger Lennart.
Rekryteringen för deras del har många gånger skett via deras bekantskapskrets. Men faktum är att den nuvarande hyresgästen i gårdshuset kom till på ett mer slumpartat sätt och där får alla inblandade tacka Friskis & Svettis som oväntad bostadsförmedlare.
– Vi lärde känna Frida på gymmet, vi tränade vid samma tillfällen och började prata. Det är så roligt att lära känna nya människor och de är två jättehärliga ungdomar, så efter två år när gårdshuset blev ledigt kunde de flytta in, säger Eva.

 

”I stan med landetkänsla”

För Simon Åström och Frida Markstedt, båda 24 år, var det inget tvivel om var de ville bo efter första besöket i gårdshuset.
– När vi fick se huset kändes det helrätt och eftersom vi inte hade någon brådska så var det bara att vänta på det goda. Vi trivs jättebra, det är helt underbart att bo så här med lite landetkänsla men ändå mitt i stan. En bonus är den fina kontakten vi fått med våra hyresvärdar, Lennart och Eva har liksom blivit goda vänner, säger Frida.
Båda är från Skellefteå och har utbildat sig till maskiningenjörer på LTU i Skellefteå och fick jobb direkt.
– Vi är i början av yrkeslivet och då passar det perfekt för oss att hyra så här, det ger oss stor frihet. Ett gammalt och mysigt hus med hallonbuskar på tomten och nära älven. Vi kan båda cykla till jobbet och hade egentligen klarat oss utan bil om vi inte hade fritidsintressen som gör att vi vill ta oss utanför stan, säger Simon.

Medlemskap i Fastighetsägarna

Lennart och Eva har för enkelhetens skull bildat ett bolag och gått med som medlemmar i Fastighetsägarna – en trygghet både för de själva och hyresgästen vilket borgar för att branschens riktlinjer följs.
– Det är klart att det kräver vissa insatser av oss, nu har jag till exempel varit ute och bråkat med en luftvärmepump där det samlats en massa is. Det är inget vi varit med om tidigare men det ska ju fixas. Överlag har det fungerat otroligt smärtfritt genom åren, säger Lennart.

 

Skulle ni rekommendera andra att hyra ut?

– Absolut, har man ytorna eller möjlighet att hyra ut hela eller delar av sitt boende så är det perfekt. Det är jättetrevligt att ha människor runt omkring sig på gården och så känns det bra att vi kan bidra med ett boende när det är sån efterfrågan på fastigheter, menar Eva.
– Det känns jättebra att Skellefteå är på gång och det byggs överallt.

Stort tryck på boende

På grund av nya företagsetableringar och den expansiva samhällsutveckling som Skellefteå befinner sig i, så är efterfrågan på boende stor. Inte bara på den privata sidan utan även inom näringslivet. Många företag letar med ljus och lykta efter bostäder till sin personal.
Där kommer Emma Norrfors in i bilden med företaget Inte min bostad som hon driver med flera familjemedlemmar och affärsidén är att sy ihop boendepaket till inresande företag. Det bygger på att Inte min bostad hyr bostäder av privatpersoner som de sedan hyr ut till företag.
– Det är vi som går in som avtalspartner och har ansvaret, det är tryggt för alla parter. På så sätt kan företagen hyra en tillfällig bostad utan att äga den och vi kan samtidigt se till att bostäder används så effektivt som möjligt, säger Emma som är vd.
Inte min bostad har varit igång under några år och märker hur efterfrågan stigit sedan Northvolts etablering.
– Vi ser definitivt ett ökat tryck. Tajmingen var ganska rätt från oss, vi var tidigt ute och har etablerade kontakter med stora bolag. Från början har det mest varit anställda till Boliden, både tjänstemän och arbetare, men det har spridit sig till andra företag som är återkommande kunder till oss i dag, säger Emma.

Växer mot ytterområdena

I sitt eget fastighetsbolag har de 50 lägenheter och den typen av bostäder är intressant, men även villor och stugor.

Vilka privatpersoner är det som vänder sig till er?

-En del personer jobbar på annan ort men ser att man ska komma tillbaka och vill då ha kvar boendet och andra vill prova på att bo året runt i stugan och hyr då ut sin bostad. Tyvärr blir det också separationer där man inte är redo att sälja bostaden men ingen kan heller bo kvar – då fyller vi en funktion. Sedan finns det en grupp som investerat i villa eller radhus för att hyra ut där vi bistår med hjälp.

Hur ser behovet ut just nu?

– Många företag efterfrågar just nu villor men även mindre rum, det ska vara ett fräscht och behändigt boende, säger Emma.
Geografiskt har stråket hittills varit ganska koncentrerat mellan Skellefteås centrum och ut mot Skelleftehamn.
– På grund av ett ökat tryck så tror jag att vi behöver titta mer på ytterområdena som Kåge och Bureå. Det närmaste halvåret ser vi att fler etableringar är på väg in och då behövs det boende.

 

FAKTA/Har du en bostad att hyra ut?

Har du ett rum, en stuga eller en hel fastighet som du skulle vilja hyra ut så finns det ett antal olika vägar att gå. Här listar vi några exempel att använda sig av.

Privat uthyrning

Bostadsförmedling

VANLIGA FRÅGOR VID UTHYRNING

Vad säger reglerna?

Du får hyra ut ditt fritidshus eller permanenta hus för upp till 40 000 kronor per år skattefritt – plus att du får göra ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten. Det blir alltså 50 000 kronor per år – skattefritt. De två avdragen får dock aldrig överstiga själva hyresintäkten. Alla hyresintäkter utöver detta beskattas med 30 procent.

Vad ska man tänka på?

För en längre uthyrning är det bra att skriva ett kontrakt. På exempelvis Villaägarnas riksförbunds hemsida finns bra mallar för kontrakt.

Vad kan man ta i hyra – vad är skäligt?

Enligt 12 kap jordabalken, den så kallade hyreslagen, är hyran inte skälig om den är påtagligt högre än hyran för hus, som med hänsyn till bruksvärdet är likvärdiga. Hyran ska bestämmas till ett bestämt belopp. Hyr du ut möblerat så kan du ta en särskild avgift för det.

Vad ska ingå i hyran?

När du hyr ut din bostad under en längre tid brukar man tala om kallhyra. Då får hyresgästen betala alla löpande kostnader för till exempel el, värme, vatten, sopavgifter och bredband utöver månadshyran.

Ska jag kräva förskottsbetalning på hyran?

Det kan vara en god idé att be hyresgästen betala ett par månaders deposition vid längre uthyrning. Om det skulle finnas skador när hyresgästen flyttar så finns möjligheten att göra en reglering innan återbetalning. Detta bör dock stå klart och tydligt i hyresavtalet.

Om vi bara vill hyra ut källaren då?

För dig som hyr ut en inredd källare eller någon annan del av ditt hus till en hyresgäst för 4 000 kronor per månad hela året, blir det totala tillåtna avdraget 49 600 kronor. Det är mer än hela hyresintäkten, som uppgår till 48 000 kronor. Hela hyresintäkten blir därför helt skattefri.

Om jag bor i bostadsrätt då?

Det är upp till varje enskild bostadsrättsförening att godkänna om du får hyra ut eller inte.

Om jag bor i hyresrätt då?

Du behöver alltid tillstånd från hyresvärden, annars riskerar du att bli av med hyreskontraktet. Kontrollera vilka regler som gäller för andrahandsuthyrning där du bor. När du fått tillstånd får du inte ta ut högre hyra än den du själv betalar. Om du hyr ut möblerat gäller ett påslag på 15 procent på hyran.

Gäller min försäkring även om jag inte bor där?

Det är olika, vissa bolag har tilläggsförsäkringar. Om du ska hyra ut är det viktigt att du kontrollerar hur just ditt försäkringsbolag ställer sig till uthyrning. Kräv också att hyresgästen har egen hemförsäkring och att du får en kopia på försäkringsbrevet utfärdat på rätt adress.

Var det allt eller?

Underlätta så mycket du bara kan för hyresgästen. Sätt gärna ihop en skriftlig information kring de speciella saker man ska tänka på i ditt hem. Hur fungerar eventuellt larm, var finns brandsläckaren och alla brandvarnare och var sitter huvudkranen till vattnet, vad är lösenordet till ditt wifi och hur sätter man på tv:n?
En lista med instruktioner kring vad som gäller med städning och skötsel kan också var till stor nytta och vart hyresgästen kan vända sig vid frågor, stora som små. Tipsa gärna på saker i närområdet som kan vara bra att veta.

ANDRA SAKER ATT TÄNKA PÅ

  • Kontrollera din hyresgästs betalningsförmåga. Kronofogden vet om det finns obetalda skulder.
  • Ta referenser.
  • Gör en besiktning vid in- och utflytt och låt hyresgästen skriva under.
  • Upprätta även en inventarieförteckning som hyresgästen får skriva under om du hyr ut möblerat.

Källa: Fastighetsägarna, Villaägarna

Föregående artikelAnrikt Skellefteföretag fyller 65 år
Nästa artikelNytt flygbolag etablerar sig i Skellefteå