Det här får du inte missa i höst

Quartneyutantext

Hösten 2021 blir Västerbottensteaters första säsong i Sara kulturhus. Repertoaren bjuder bland annat på en världspremiär, högklassiga gästspel, en berättarfestival, stora egna produktioner, turné i länet och mycket annat. Skellefteåguiden tog rygg på Fransesca Quartey, Västerbottensteaterns vd, som guidar oss till höstens måsten.

Vad betyder flytten för Västerbottensteatern?
– Jättemycket! Detta är något vi längtat efter i snart 20 år. Vi är fulla av förväntan över att nu äntligen få flytta in i detta vackra hus.

Vad kan Skellefteborna förvänta sig?
– Ett rikt utbud av starka upplevelser, inte minst våra egna föreställningar där vi har Västerbotten som tema denna invigningshöst; Lifsens rot av Sara Lidman, När prinsen kom till byn av Torgny Lindgren och så Frihet, jämlikhet och nalta tro om människor i Västerbotten som gick i täten för den utveckling som gjorde Sverige till en demokrati. Vi har också ett helt nytt, härligt lunch- och middagsteaterkoncept i samarbete med Wood Hotell!

Hur många scener kommer ni att tillhandahålla och hur kommer ni att disponera dessa?
– Vi kommer att ha program på fyra olika scener och har, tillsammans med alla övriga i huset, kommit överens om när, var och hur dessa skall ligga. Vi har även skapat en ganska omfattande planering före och efter varje evenemang som vi hoppas skall hålla vad gäller att ta sig in och ut från scenerna. Mycket kraft har lagts på att se till att alla våra gamla (och nya) besökare skall få ett lika bra mottagande som de varit vana vid sedan tidigare. För vi vill så klart att alla som besöker Västerbottens­teatern skall känna sig välkomna och trivas i vår nya vackra byggnad.

Blir det någon skillnad på själva utbudet?
– Ja, mer av allt! Efter dessa långa pandemimånader så längtar vi alla efter att få möta mer publik och ge det där lilla extra. Till ­exempel har Berättarfestivalen gjort en riktig kraftsamling och bjuder på sitt tjockaste program någonsin.

Vilka evenemang kommer ni att erbjuda under hösten?
– Förutom de jag tidigare nämnt har vi jättespännande dansföre­ställningar, ­underhållande föreläsningar och panelsamtal bland annat om våra tre stora västerbottniska författare. UngHästen gör en helt ny teateruppsättning som ­kommer att träffa både unga och vuxna mitt i hjärtat och så har vi alla samarbeten med de ­andra i huset, till exempel allt det vi gör för vår yngsta publik – barnen. Sedan ser jag naturligtvis extra mycket fram emot vår stora världspremiär av Musikanternas uttåg av P.O ­Enqvist den 17 november. Den föreställningen bör ingen Skelleftebo ­eller västerbottning missa.

Föregående artikelSnart öppnar Stadsbilioteket
Nästa artikel”Ingen tvekan om att flytta hem”